Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 28
Начало arrow Политика arrow Депутатите искат нова пленарна зала

Депутатите искат нова пленарна зала

  Print E-mail
2011-11-29 06:18:38
източник: dnes.bg

Идеята за нова пленарна зала, която да е разположена в "триъгълника на властта" - между сградите на Министерския съвет и Президентството, среща одобрението на по-голяма част от депутатите, показва проучване на БТА сред народни представители.

Повечето депутати са на мнение, че в условията на криза е за предпочитане парламентът да се премести на пл. "Княз Александър Първи" в сградата на бившия Партиен дом, вместо да се дават пари за напълно нова сграда на Народното събрание.

Според привържениците на идеята за смяна на залата на Народното събрание тази промяна е наложителна, защото е неоправдано пленарните заседания да са на едно място, а кабинетите на депутатите и повечето комисии - на друго.

Сегашната сграда, в която заседава парламентът, не е ефективна и не могат да се използват съвременните комуникации, обяви - заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Освен това по думите му няма и достатъчно добри условия за срещите на народните 
представители.

"В другата сграда са кабинетите и си мисля, че не е редно да даваме пари за две сгради”, аргументира се той. 

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че в други страни парламентите са в една сграда, доста по-добре устроени от гледна точка на комуникации, на възможности за срещи, дори и на пресконференции.

"Очевидно е, че в този вид сегашната сграда на парламента по никакъв начин не може да удовлетвори потребностите както на народните представители, така и на хората, които посещават парламента”, коментира от своя страна заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Според него настоящата сграда не е достатъчно функционална дори от гледна точка 
на работни помещения за групи и комисии.

Той обаче уточни, че при сегашната ситуация, каквато и да е отделената сума за преустройството на бившия Партиен дом, ще изглежда ненужно разхищение.

"Рано или късно обаче преместването трябва да стане”, е мнението на Ангел Найденов.

И заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция Иван Иванов смята, че не е нормално Народното събрание да работи в две сгради, отдалечени на 600-700 метра една от друга.

"Няма съмнение, че сградата на пл. "Народно събрание" 2 има историческа стойност - тук са били гласувани най-важните актове на страната от възстановяването на българската държава след Руско-турската война през 1878 г.”, подчерта Иванов.

Според него е възможен вариант, при който настоящата сграда да остане и да бъде 
използвана само  за тържествено откриване или закриване на сесии, полагане на клетва от президент и народни представители.

"Тя може да бъде използвана и като музей на българската държавност, но за оперативната работа, очевидно е необходима обща сграда”, каза заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция.

Юнал Лютфи - заместник-председател на ПГ на ДПС, също подкрепи идеята, че по принцип България отдавна трябва да има нова пленарна зала на Народното събрание.

"Сега трябва да има нова зала, с нови технологии, както е в Европа, посочи той. По думите му, финансовият въпрос е другото измерение на темата и на него трябва да отговорят финансовият министър и управляващото мнозинство.

В разрез с преобладаващото одобрение на идеята за смяна на парламентарния дом се обяви Венцислав Лаков от "Атака". Според него в момент на криза не би трябвало народните представители да се местят.

Той припомни, че и в предишните парламенти е лансирана такава идея, но до този момент нито едно мнозинство не я е реализирало.

Според обявените резултати от конкурса на парламента за преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом първа награда спечели арх. Владислав Николов.

В проекта е предвиден стъклен купол и помещение за пресконференции под пленарната зала, както и промяна на централния вход. Реализацията би струвала 9 217 123 лева.

Журито препоръчва обаче да отпадне идеята за стъклен таван и да не се променя фасадата на входа. Ако това се приеме, цената на преустройството съответно ще бъде по-ниска.

И в момента кабинетите на депутатите са в сградата на бившия Партиен дом, както и част от административните звена на парламента. Там се провеждат и повечето заседания на парламентарните комисии.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?