26 Април 2024 г. Петък

Депутатите искат нова пленарна зала

2011-11-29 06:18:38

Идеята за нова пленарна зала, която да е разположена в "триъгълника на властта" - между сградите на Министерския съвет и Президентството, среща одобрението на по-голяма част от депутатите, показва проучване на БТА сред народни представители.

Повечето депутати са на мнение, че в условията на криза е за предпочитане парламентът да се премести на пл. "Княз Александър Първи" в сградата на бившия Партиен дом, вместо да се дават пари за напълно нова сграда на Народното събрание.

Според привържениците на идеята за смяна на залата на Народното събрание тази промяна е наложителна, защото е неоправдано пленарните заседания да са на едно място, а кабинетите на депутатите и повечето комисии - на друго.

Сегашната сграда, в която заседава парламентът, не е ефективна и не могат да се използват съвременните комуникации, обяви - заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Освен това по думите му няма и достатъчно добри условия за срещите на народните 
представители.

"В другата сграда са кабинетите и си мисля, че не е редно да даваме пари за две сгради”, аргументира се той. 

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ допълни, че в други страни парламентите са в една сграда, доста по-добре устроени от гледна точка на комуникации, на възможности за срещи, дори и на пресконференции.

"Очевидно е, че в този вид сегашната сграда на парламента по никакъв начин не може да удовлетвори потребностите както на народните представители, така и на хората, които посещават парламента”, коментира от своя страна заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Според него настоящата сграда не е достатъчно функционална дори от гледна точка 
на работни помещения за групи и комисии.

Той обаче уточни, че при сегашната ситуация, каквато и да е отделената сума за преустройството на бившия Партиен дом, ще изглежда ненужно разхищение.

"Рано или късно обаче преместването трябва да стане”, е мнението на Ангел Найденов.

И заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция Иван Иванов смята, че не е нормално Народното събрание да работи в две сгради, отдалечени на 600-700 метра една от друга.

"Няма съмнение, че сградата на пл. "Народно събрание" 2 има историческа стойност - тук са били гласувани най-важните актове на страната от възстановяването на българската държава след Руско-турската война през 1878 г.”, подчерта Иванов.

Според него е възможен вариант, при който настоящата сграда да остане и да бъде 
използвана само  за тържествено откриване или закриване на сесии, полагане на клетва от президент и народни представители.

"Тя може да бъде използвана и като музей на българската държавност, но за оперативната работа, очевидно е необходима обща сграда”, каза заместник-председателят на ПГ на Синята коалиция.

Юнал Лютфи - заместник-председател на ПГ на ДПС, също подкрепи идеята, че по принцип България отдавна трябва да има нова пленарна зала на Народното събрание.

"Сега трябва да има нова зала, с нови технологии, както е в Европа, посочи той. По думите му, финансовият въпрос е другото измерение на темата и на него трябва да отговорят финансовият министър и управляващото мнозинство.

В разрез с преобладаващото одобрение на идеята за смяна на парламентарния дом се обяви Венцислав Лаков от "Атака". Според него в момент на криза не би трябвало народните представители да се местят.

Той припомни, че и в предишните парламенти е лансирана такава идея, но до този момент нито едно мнозинство не я е реализирало.

Според обявените резултати от конкурса на парламента за преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом първа награда спечели арх. Владислав Николов.

В проекта е предвиден стъклен купол и помещение за пресконференции под пленарната зала, както и промяна на централния вход. Реализацията би струвала 9 217 123 лева.

Журито препоръчва обаче да отпадне идеята за стъклен таван и да не се променя фасадата на входа. Ако това се приеме, цената на преустройството съответно ще бъде по-ниска.

И в момента кабинетите на депутатите са в сградата на бившия Партиен дом, както и част от административните звена на парламента. Там се провеждат и повечето заседания на парламентарните комисии.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати