19 Април 2024 г. Петък

Последен шанс за спасяване на Протокола от Киото

2011-11-28 13:37:09

Последни усилия за спасяване на умиращия Протокол от Киото чрез договаряне на намаляване на изхвърляните вредни газови във въздуха започнаха в понеделник в южноафриканския град Дърбан, предадоха световните агенции. Дванадесетдневната поредна конференция на ООН за борба с климатичните промени събра 183 от общо 194-те страни в преговорния процес за климата,предаде Mediapool.

Те ще се опитат да дадат тласък на преговорите за бъдещето на Протокола от Киото - единственият международен договор, приет през 1997 г. и определящ общи цели за намаляване на емисиите от парникови газове. Опитите за прилагането му и от големите страни замърсителки като САЩ и Китай бяха форсирани през 2005 г., но все още няма успех и конкретни договорени цели за орязване на въглеродните емисии. Сегашните разговори са последният шанс да се договорят цели преди изтичането на срока за действие на Протокола от Киото в края на 2012 г., посочва Ройтерс.

Делегатите трябва да проявят политическа воля, за да бъдат поети задължения за намаляване на въглеродните емисии, заяви външният министър на Мексико Патрисия Кантеяно, която откри преговорите и прикани страните за постигнат конкретни резултати.

Форумът започна с известно отлагане заради закъснението на президента на домакинстващата страна Южна Африка Джейкъб Зума.

"Бъдещето на милиони хора зависи от нашите решения. Не можем да измамим доверието им", каза Кантеяно. Страните не бива да протакат решенията, с които ще бъде продължено действието на Протокола от Киото и прерастването му в глобален договор за климата, каза външният министър на Мексико, цитирана от ДПА.

На фона на започващите нови климатични преговори нов доклад "Кой ни дърпа назад" на екоорганизацията "Грийнпийс” разкрива как шепа големи замърсяващи корпорации като Eskom, BASF, ArcelorMittal, BHP Billiton, Shell и Koch Industries, както и индустриалните асоциации, в които тези компании членуват, влияят на правителствата и на политиките, определящи климатичното законодателство.

В документа е показано как решителните действия за климата биват все повече изместени от дневния ред на политиците. Разгледана е липсата на действие на национално ниво в няколко ключови страни, в пълен контраст с общественото мнение, след като над 73 % от населението по света е загрижено за промените в климата.

"В доклада са описани триковете, които замърсяващите корпорации използват, за да дърпат конците на политиците и да заблуждават обществото. Показваме мрежата на влияние и как тези компании настройват цели страни една срещу друга, за да попречат на действия за климата”, добавят от "Грийнпийс".

Екологичната организация започна и директна кампания, насочена към американския президент Барак Обама, председателя на ЕК Мануел Барозо и президента на Южна Африка Зума. Лицата на лидерите са изобразени от корпоративни лога, а посланието е „Слушайте хората, а не замърсителите!”

"Грийнпийс" призовава правителствата в Дърбан да гарантират чрез нови механизми, че пикът на глобалните емисии да бъде до 2015 г., да осигурят продължаването на протокола от Киото и да се споразумеят за нови и ефективни обвързващи ангажименти. Според еколозите е необходимо да се осигури финансиране за климатичните политики и глобално сътрудничество за нисковъглеродни технологии, както и да се зададат рамката за опазване на горите в развиващия се свят.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати