Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Окт 24
Начало arrow Политика arrow Стажът за пенсия се качва плавно, възрастта остава същата. Засега

Стажът за пенсия се качва плавно, възрастта остава същата. Засега

  Print E-mail
2010-07-29 19:59:33
източник: dnes.bg

БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсия, както предлага правителството. Това каза в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков след среща с ръководствата на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

По-късно Парламентарната група на Коалиция за България проведе среща и със социалния министър Тотю Младенов. 
След срещата стана ясно, че е постигнато някакво решение, поне засега. 

От 1 януари догодина осигурителният стаж ще се вдигне с една година и с по още една ще расте до 2013 г. Засега възрастта за пенсия остава непроменена, съобщи социалният министър след разговорите с левицата.
Червените настояват за вдигане на осигурителната вноска или поне връщане на двата процента, с които тя беше намалена в началото на годината. 

Младенов отговори, че тези проценти отгоре не означават непременно в осигурителния институт да влязат 400 млн. лв., каквито са аргументите и сметките на левицата. 

„В момента НАП изпитва трудности да събере осигурителните вноски, а  какво остава, ако ги вдигнем още“, попита министърът. Според него резултатът ще бъде натоварване на изрядните данъкоплатци.
 
По думите на министъра ситуацията в осигурителния институт е драматична. Дефицитът от близо 2 млрд. лв., който ГЕРБ е наследил миналата година с идването си на власт, само за първите  6 месеца се е увеличил още с 200 млн. лв. поради ниските приходи.

Спешните мерки, които да доведат до по-голяма събираемост на входа на системата, ще бъдат предложени още следващата седмица.

Той посочи, че повишаването на осигурителния стаж е много важно действие в тази посока. 

„Когато човек знае, че е решаващ за пенсионирането му, няма да бъде съгласен да работи и ден без трудов договор“, смята Младенов. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?