25 Април 2024 г. Четвъртък

Евробарометър: За българите бедността е най-голямата заплаха за националната сигурност

2011-11-28 13:18:13
Бедността е най-голямото предизвикателство пред националната сигурност според 60% от българите. Това показват данни от проучване за вътрешната сигурност на Евробарометър, публикувано от Европейската комисия.

Повечето граждани на Европейския съюз (33%) обаче поставят на първо място икономическата и финансова криза, а 24% смятат, че бедността е най-голямата заплаха за националната сигурност. Голям процент от българите (48 на сто) също са на мнение, че икономическата криза е най-сериозното предизвикателство пред вътрешната сигурност.

Общо 25% от гражданите на ЕС определят тероризма като най-голяма заплаха. Процентът сред българите за същата категория е значително по-малък - 4 на сто.

Мнението на гражданите на България и на тези от останалата част от ЕС почти напълно съвпада в определянето на организираната престъпност като най-голяма заплаха за националната сигурност - съответно 23% и 22%.  За корупцията делът е 24 на сто за българите и 18% за останалите европейски граждани.

Голямо разминаване има в мнението за нелегалната имиграция. Едва 1% от българите я определя като най-голяма заплаха за националната сигурност в сравнение с 13% при гражданите на другите страни от ЕС. Киберпрестъпността е заплаха за 10 на сто от европейците. Тук разминаването с мнението на българите е значително - нито един от запитаните не я е определил като такава.

В проучването е включено и мнението на анкетираните за предизвикателствата пред сигурността на европейско ниво. Тук както българите, така и останалите анкетирани смятат, че най-сериозните заплахи са икономическата и финансова криза (41% от българите и 34% от останалите граждани на ЕС) и тероризмът (41% сред българите и 33 на сто от останалите запитани).

Най-застрашени от кризата се чувстват страните със сериозни дългови проблеми - Ирландия (61%), Испания (57%), Гърция (56%), Италия (44%) и Португалия (41%). Процентът е по-нисък в най-големите икономики - Франция (15%) и Германия (28%).

Организираната престъпност е най-сериозната заплаха за сигурността в ЕС според 21% от европейските граждани. При българите процентът е по-нисък - 15 на сто. По отношение на бедността 14% от българите са я определили като предизвикателство на европейско равнище.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати