29 Март 2024 г. Петък

Реформите нямат алтернатива, отсече Плевнелиев

2011-11-28 13:07:38

Реформите нямат алтернатива в България, както и в цяла Европа.

Това заяви новоизбраният президент Росен Плевнелиев по повод социалното напрежение в страната след първата си официална срещата с държавния глава Георги Първанов на "Дондуков" 2.

Според бившия строителен министър е необходима отговорна позиция на всички страни, ясни аргументи, добра 
комуникация между тях и отговорно отношение, за да може да бъдат намерени правилните решения.

"Реформите нямат алтернатива, ако обаче пожертваме най-голямото постижение, което имаме към момента, с което България може да се гордее, и което ни позиционира с перспектива да се развиваме, а не да падаме - стабилността на страната, и ако поставим под съмнение, ако подронваме тази стабилност, ние си вкарваме огромен автогол", отсече обаче Росен Плевнелиев и добави:

"Президентът трябва да бъде активен и да не бяга, включително и в критични ситуации, да дава всичко от себе си за търсене на решения".

От своя страна Георги Първанов посочи, че социалната ситуация в страната е много напрегната и допълни, че за съжаление не очаква бързо и скорошно преодоляване на социалното напрежение - заради някои вътрешни проблеми и заради външната обстановка. Той призова президентската институция да остане фактор за стабилност и за в бъдеще.

"Искрено се надявам г-н Плевнелиев да не бъде изправен пред подобни проблеми, но хипотезата ми е, че още от първите си дни, той ще бъде принуден да играе ролята на активен социален посредник. Това е едно от измеренията на идеята за социално ангажирания президент. Това не би могло да стане без активната съпричастност и взаимодействието с другите власти – с Министерския съвет, с парламента, с разбирането на всички партии", отсече настоящият държавен глава.

Той обаче отбеляза слабостта на политическите партии - по-малки партии се разпадат, тече процес на радикализация в политическото и в гражданското пространство и по думите му това е нещо, върху което държавниците трябва да се замислят. 

Относно решението на Конституционния съд за посланиците с принадлежност към бившата ДС според Първанов е задължително да се изисква смяна на мотивите при отзоваването им.

"Не може да се изисква от президента Плевнелиев да издаде указ на базата на тези мотиви. Това е капан за новоизбрания президент. Моят съвет е промените, които ще се правят за дипломатическия състав, да бъдат мотивирани по друг начин, за да се избегне подобна ситуация", призова Георги Първанов. 

"Моята политическа позиция е ясна и я декларирах още по време на кандидатпрезидентската кампания. Тя не е променена. Аз съм "за" да бъде решен този въпрос и да бъдат подпомогнати усилията на правителството. Същевременно съм категорично "за" спазване на решенията на КС, така че базирайки се на това, което КС е подписал, и усилията, които правителството ще положи в следващите два месеца, съм сигурен, че ще бъде намерено добро решение", отвърна му Плевнелиев.

След срещата между новия и стария президент Плевнелиев се обяви за приемственост на добрите идеи. Сред тях са тези за "Българската Коледа" и новогодишното слово на президента.

И двамата признаха, че са имали вече неофициални срещи, на които са обсъждали организационни въпроси по предаването на властта. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати