20 Април 2024 г. Събота

Кабинетът и бизнесът се разбраха за пенсиите без синдикатите

2011-11-28 13:04:58

От 1 януари 2012 г. възрастта за пенсиониране се вдига с една година и за трите категории труд. Това каза на пресконференция социалният министър Тотю Младенов след среща за промените в пенсионната система. Тя мина само с представители на бизнеса без участието на синдикатите.

От 1 юни 2012 г. минималната пенсия ще се увеличи от 136 на 145 лв.  Останалите пенсии няма да се индексират, а от 1 януари 2013 г. ще се осъвременят с инфлацията.

От началото на 2015 г. поетапно възрастта ще се увеличава с четири месеца, докато не достигне 63 години за жените и 65 за мъжете.  Догодина дефицитът в НОИ ще бъде намален с 28,4 милиона лева от вдигането на пенсионната възраст, а през 2013 година разходите ще са със 121 милиона по-малко. 

Младенов цитира данни на НСИ, според които ефективната възраст за пенсиониране за трета, най-разпространената категория труд е 61 години за жените и 64,2 години - за мъжете.

И при досегашните условия за пенсиониране - 60 години за жените и 63 години за мъжете, хората работят по-дълго, посочи министърът.

Според представените разчети става ясно, че от 2012 година жените трета категория труд ще се пенсионират на 61 години, а мъжете на 64 години.

При работещите втора категория труд жените ще се пенсионират на 53 години, а мъжете на 58. При първа категория труд жените ще излизат в пенсия на 48 години, а мъжете на 53 години. 

 

Заради промените догодина около 15 хиляди души от трета категория труд няма да могат да се пенсионират. При първа и втора категория труд засегнати от новите условия ще са 1800 души.

Към момента няма повишена активност за подаване на заявления за пенсиониране на тези, които са придобили вече това право, отчитат от НОИ.

Младенов припомни, че правото на пенсия не се погасява по давност, тоест тези, които тази година навършват възраст за пенсиониране, ще могат да се пенсионират и през 2012 г., както и през следващите години, независимо от това дали има промени в  условията на пенсиониране.

Има идея ТЕЛК-овете да минат към Националния осигурителен институт, тоест този, който плаща инвалидните пенсии, да има право да контролира. Говорим само за експертизата за работоспособността на хората, които имат трудови осигурителни взаимоотношения, посочи Тотю Младенов. 

В петък ще има заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалният министър не отговори дали тристранката ще е нелегитимна, ако в нея не участват синдикатите.  Тя ще е под председателството на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Ако пък участниците пожелаят, в работата ще се включи и премиерът Бойко Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати