27 Април 2024 г. Събота

Борисов: Да не мислят, че с протест ще ме уплашат

2011-11-28 07:46:27
Премиерът Бойко Борисов заподозря обявилитенамерение за протести зърнопроизводители и полицаи и вече стачкуващите железничари в желание да свалят правителството. В интервю за Би Ти Ви Борисов ги предупреди "да не мислят, че с протест ще го уплашат" и заяви, че е готов още на следващия ден да подаде оставка и "да си изберат (да управляват) като Виденов, като Станишев, като Костов.
 
Премиерът  упрекна полицаите, че не са стачкували по времето, когато в общественото пространство се е говорело, че МВР получава най-голямо финансиране спрямо останалите сектори заради влиянието на вицепремиера Цветан Цветанов. "Тогава си мълчаха, защото техните началници са главно в ляво, щях много да им се радвам, ако бяха говорили за това, че нямат кубинки, униформи, когато всички говореха, че имат много пари", посочи той.

"И когато ние откликнахме на общественото мнение, че в службите за сигурност имат повече привилегии и започнахме да ги отнемаме - изведнъж протест," каза Борисов.  Той съобщи, че министър Цветанов ще покани представителите на синдикатите и те да предложат откъде да се отрежат пари и кои да бъдат съкратени.

Запитан за протестите назърнопроизводителите, обявени за днес, премиерът коментира, че  вместо да протестират, те би трябвало да благодарят на правителството за това, че секторът догодина получава многократно по-голямо финансиране. "Когато дойдохме на власт, получаваха 450 млн. лв. , а зеленчукопроизводителите и животновъдите - нито лев, за 2011 г. даваме 1.06 млрд, за 2012 - 1.260 млрд. лв за зърнопроизводителите, а те искат 1.560 млрд. лв."  Според разбивката, направена от Борисов, само зърнопроизводителите получават 1.260 млрд. лв., за първи път ще бъдат финансирани животновъдите - с 50 млн. лв. тютюнопроизводителите - със  73 млн. лв., зеленчукопроизводителите - с 23 млн. лв.  "Това са много пари"Гръцките фермери блокираха, блокираха и така се наблокираха, че да не си им на мястото".

Борисов каза, че не се плаши и от стачката в железниците, а го притеснява единствено дали министърът на транспорта Ивайло Московски ще успее да се договори с германските кредитори на компанията за разсрочване на плащанията.  "350 млн. лв канцлерът Меркел трябва да предвиди в германския бюджет, защото ние няма да имаме да ги платим, не знам как ще се платят, нека кажат тези които излизат на стачка", коментира премиерът казуса с необслужвания кредит от германската KfW за покупката на мотрисите "Сименс" през 2005 г., по който частично гарант е правителството на Германия.

По думите на Борисов работещите в железниците винаги са знаели, че компанията се субсидира, че не се управлява ефективно, но никога досега не са протестирали срещу това.

Помолен да коментира подготвяния от синдикатите КНСБ и "Подкрепа"протест срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране на 30 ноември, премиерът отговори, че е отстъпвал на синдикатите хиляди пъти, когато е можел, но възможностите за компромис вече са минало.  Обвини ги в мнителност след като напуснаха заседанието на тристранката в четвъртък, въпреки той е дошъл да ръководи заседанието по тяхно настояване. "Вижте колко са мнителни и манипулативни, че защо дойдоха предния ден - да ми направят номер на мене - първо искат да водя тристранката, аз отивам, а те викат да де, ама дайте да го направим друг път като ни извикате официално." С тези действия на профсъюзите той обясни и последвалото внасяне на законовите промени от депутати на ГЕРБнаправо в парламента като се прескочи разискване в тристранката.

"Светът лети в една пропаст и ние искаме нашата страна да не влиза в тази пропаст,"Аз не искам да съм премиер на държава, в която народът се бунтува и не може да разбере мерките. Ние искаме като народ и държава заедно да си оправим бакиите, защото безспорно сме ги сътворили за 20 г."

По думите на министър-председателя шансът на България в европейското измерение е да  влезе в пакта на финансово стабилните държави, които имат 3% дефицит.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати