20 Април 2024 г. Събота

Имало и втори запис на маите за 2012 година

2011-11-26 12:01:54

Мексиканският археологически институт, който отрича теориите, че древните маи са предрекли нещо като апокалипсис през 2012 г., призна, че съществува второ назоваване на тази година върху тухла, извадена от разрушен храм в Южно Мексико, предаде АП.

Националният институт по антропология и история отдавна настоява, че слуховете за края на света или световен катаклизъм в края на декември 2012 г. са западна интерпретация на календара на маите. Снощи институтът повтори, че "западната месианистична мисъл е изопачила космовизията на маите".

Маите са гледали на времето като на серия от цикли, започващи и завършващи редовно, като краят на един цикъл не носи нищо апокалиптично, изтъкнаха специалисти от института.

Повечето експерти се позовават на само едно назоваване на въпросната дата в текст с писмеността на маите - каменна плоча от обекта Тортугуеро. 

Институтът обаче призна, че датата е посочена на още едно място върху тухла, намерена в обекта Комалкалко. Този храм е необичаен, защото е построен с тухли.

 

"Тухлата от Комалкалко", както наричат втория фрагмент, е известна на експертите. Обсъждат я дори в интернет форумите.

Мнозина оспорват, че надписът се отнася за 21 декември 2012 г. или 23 декември 2012 г., датите, посочвани като край на света.

"Според някои става дума отново за 2012, но аз не съм убеден“, каза Дейвид Стюарт от университета на Тексас в Остин. Според него датата на тухлата е календарен кръг, комбинация от ден и месец, които се повтарят на всеки 52 години.

Датата на тухлата съвпада с края на 13-ия бактун. Бактуните са периоди от около 394 години, а 13 е значимо и свещено число за маите. Дългият календар на маите започва през 3114 г. пр. н. е, а 13-ият бактун свършва около 21 декември 2012 г. 

Надписът на тухлата обаче може да съответства и на подобни дати от миналото, да се отнася за важно историческо събитие от класическия период. Всъщност третият глиф прилича на глагола "huli", който означава "пристига".

"Няма маркер за бъдеще време, както в плочата от Тортугуеро. Това според мен означава, че датата на тухлата от Комалкалко е по-скоро историческа, отколкото пророческа", каза Стюарт.

И двата надписа са изсечени преди около 1300 години, като и двата са криптирани. 

На плочата от Тортугуеро се описва нещо, което вероятно ще се случи през 2012 г. с участието на Болон Йокте - загадъчен бог на маите, свързван с войната и сътворението. 

Заради ерозията и пукнатина в плочата обаче краят на текста е почти нечетлив. Според някои ерозиралите глифи означават "той ще се спусне от небето".

Тухлата от Комалкалко също е странна, защото излетите или изсечени лица са направени така, че да гледат навътре или са били покрити с гипс. Това означава, че не са били предназначени да бъдат гледани.

Взимайки пред вид проявявания в интернет интерес към темата за края на света през 2012 г., институтът организира специална кръгла маса с участието на 60 експерти следващата седмица "за да бъдат разпръснати някои от съмненията за края на една ера и началото на друга в календара на маите".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати