29 Март 2024 г. Петък

Защо факторът 'възраст' е важен при ин витро?

2010-07-29 16:39:47
В обществената и професионалната дискусия по проблемите на безплодието напоследък, особено след раждането на недоносени близначета от 62-годишна жена, по-централно място намери темата за възрастовата граница при ин витро процедурите.

Сдружение „Зачатие”, което вече 6 години работи много активно в тази област, заяви категорично, че желанието за майчинство не може да бъде заплатено с риск за живота и развитието на бъдещите деца, и се солидаризира с мнението на повечето експерти, че експериментът е неприемлив от гледна точка на медицинската етика.  

В същото време организацията се надява, че този случай няма да доведе до силни рестрикции при асистираната репродукция и ще бъдат приети рационални решения, позволяващи най-много жени във фертилна възраст да станат майки. 

„Зачатие” внесе в Комисията за защита от дискриминация жалба срещу нормативното ограничаване на възрастта за ин витро до 43 години и сезира редица други държавни институции. Сдружението настоява, че решението дали да се пристъпи към ин витро трябва да се взима след прецизна лекарска оценка на състоянието на жената, а не на базата на механично прилагане на критерия „възраст”. 

Каква е практиката по света?
В Германия, Испания, САЩ, Израел, Турция няма възрастова граница при частно финансиране на процедурата. 50 години е възрастта, до която са разрешени асистираните методи във Великобритания и Естония. В Холандия и Гърция горната граница е 45 години.

Мнението на експертите 
Асоциацията по стерилитет има официално становище, според което 43- годишната възраст е идеалният предел за ограничаване на по-нататъшна стимулация заради здравните рискове, а за ин витро с донорски яйцеклетки трябва да се определи възрастова граница 50 години.  В момента при тези процедури ограничение няма, което направи възможен и експеримента с 62-годишната родилка, станал известен като „русенския случай”.

Д-р Ангел Ставрев от болница „Селена”Там, където свършва разумът, е добре да свърши и свободата”. 

Според него е разумно да остане ограничението 43 години при финансираните от държавата процедури. За жените над тази възраст би трябвало национална етична комисия от специалисти да преценява и дава разрешение за подлагане на стимулация на здрави жени с нормална яйчникова дейност. 

„Необходимо е всеки случай за финансиране от държавата да се разгледа експертно, защото има жени на 46 години с идеален яйчников резерв и законът, разбира се, не бива да ги ограничава.

Мотивът за съжаление е финансов, защото, ако масово се практикува ин витро след 43-годишна възраст, изтичат много пари за процедурата при жени, за които няма перспектива от медицинска гледна точка”, посочва д-р Ставрев. 

Ако двойката е в състояние да си го позволи финансово, жената може да направи и 10 опита. Но държавата да плаща за десет безсмислени опита не е добре. Важно е, че като не си притиснат до стената от забрана, можеш да направиш избор и според възможностите си.

След 42-годишна възраст в пъти намалява възможността за забременяване по метода ин витро, казва експертът. 

По принцип след 34-35-годишна възраст яйчниковият капацитет започва да намалява масово и в рамките на следващите около 5 години кривата надолу е много ясно очертана, като тук не говорим за единичните изключения. В отделни случаи яйчниковият резерв намалява още доста под 30-годишна възраст.

И разсъждавайки държавнически, е добре да се дават пари за жени, при които шансът за забременяване е по-голям. 
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати