Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юни 18
Начало arrow Здраве arrow Защо факторът 'възраст' е важен при ин витро?

Защо факторът 'възраст' е важен при ин витро?

  Print E-mail
2010-07-29 16:39:47
източник: health.bg

В обществената и професионалната дискусия по проблемите на безплодието напоследък, особено след раждането на недоносени близначета от 62-годишна жена, по-централно място намери темата за възрастовата граница при ин витро процедурите.

Сдружение „Зачатие”, което вече 6 години работи много активно в тази област, заяви категорично, че желанието за майчинство не може да бъде заплатено с риск за живота и развитието на бъдещите деца, и се солидаризира с мнението на повечето експерти, че експериментът е неприемлив от гледна точка на медицинската етика.  

В същото време организацията се надява, че този случай няма да доведе до силни рестрикции при асистираната репродукция и ще бъдат приети рационални решения, позволяващи най-много жени във фертилна възраст да станат майки. 

„Зачатие” внесе в Комисията за защита от дискриминация жалба срещу нормативното ограничаване на възрастта за ин витро до 43 години и сезира редица други държавни институции. Сдружението настоява, че решението дали да се пристъпи към ин витро трябва да се взима след прецизна лекарска оценка на състоянието на жената, а не на базата на механично прилагане на критерия „възраст”. 

Каква е практиката по света?
В Германия, Испания, САЩ, Израел, Турция няма възрастова граница при частно финансиране на процедурата. 50 години е възрастта, до която са разрешени асистираните методи във Великобритания и Естония. В Холандия и Гърция горната граница е 45 години.

Мнението на експертите 
Асоциацията по стерилитет има официално становище, според което 43- годишната възраст е идеалният предел за ограничаване на по-нататъшна стимулация заради здравните рискове, а за ин витро с донорски яйцеклетки трябва да се определи възрастова граница 50 години.  В момента при тези процедури ограничение няма, което направи възможен и експеримента с 62-годишната родилка, станал известен като „русенския случай”.

Д-р Ангел Ставрев от болница „Селена”Там, където свършва разумът, е добре да свърши и свободата”. 

Според него е разумно да остане ограничението 43 години при финансираните от държавата процедури. За жените над тази възраст би трябвало национална етична комисия от специалисти да преценява и дава разрешение за подлагане на стимулация на здрави жени с нормална яйчникова дейност. 

„Необходимо е всеки случай за финансиране от държавата да се разгледа експертно, защото има жени на 46 години с идеален яйчников резерв и законът, разбира се, не бива да ги ограничава.

Мотивът за съжаление е финансов, защото, ако масово се практикува ин витро след 43-годишна възраст, изтичат много пари за процедурата при жени, за които няма перспектива от медицинска гледна точка”, посочва д-р Ставрев. 

Ако двойката е в състояние да си го позволи финансово, жената може да направи и 10 опита. Но държавата да плаща за десет безсмислени опита не е добре. Важно е, че като не си притиснат до стената от забрана, можеш да направиш избор и според възможностите си.

След 42-годишна възраст в пъти намалява възможността за забременяване по метода ин витро, казва експертът. 

По принцип след 34-35-годишна възраст яйчниковият капацитет започва да намалява масово и в рамките на следващите около 5 години кривата надолу е много ясно очертана, като тук не говорим за единичните изключения. В отделни случаи яйчниковият резерв намалява още доста под 30-годишна възраст.

И разсъждавайки държавнически, е добре да се дават пари за жени, при които шансът за забременяване е по-голям. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  Новини Всичко, което консумираме, се отразява върху нашата кожа. Всяка жена мечтае да остане за по-дълго млада. За целта трябва да се грижим за нашата кожа както отвън, така и отвътре. - - Колкото по-малко ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?