20 Април 2024 г. Събота

Бизнесът обмисля нов формат за определяне на заплатите?

2011-11-25 15:56:08

Веднага след като правителството обяви намеренията си да сложи край на механизма, по който се изчисляват чиновническите заплати досега, бизнесът подсети, че оптимизация може да се поиска и за заплатите на работещите в частните фирми.

Работодателите дадоха сигнал, че при формиране на заплатите в стопанската сфера също трябва да отпадне добавката за прослужено време, като тя влезе еднократно в основната заплата, а бонуси да се дават само при добре свършена работа.

„Защо промяната трябва да се отнася само за държавните служители, след като по сегашната нормативна уредба добавката за стаж не е ограничена само до държавните служители, а се отнася и до работещите в частния сектор“, попита парламентарният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Ивелин Желязков.

Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа.

Според представителите на бизнеса добавката за прослужено време е изключително отживял метод на заплащане, който не стимулира служителите, тъй като не отразява количеството, качеството и резултатите от техния труд.

„Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка“, коментира Желязков.

При този метод акцентът пада върху резултатите от работата и върху стимула за по-качествен труд. Затова според него добавката за прослужено време трябва категорично да отпадне и да се включи еднократно в размера на основното трудово възнаграждение, защото само така ще се гарантира по-нататъшното увеличение на заплатата в целия й размер.

Бизнесът смята, че това е използван и даващ добри резултати в реалния сектор подход. „Навсякъде по света частният бизнес стимулира служителите с бонуси и това не е тайна. Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение“, сподели Желязков.

Вече стана ясно, че предложената от кабинета реформа в обществения сектор ще стартира пилотно от 2012 година. Така държавните служители ще получават твърдо възнаграждение без възможност за бонуси, ако не вършат работата си качествено.

Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати