8 Май 2024 г. Сряда

Извънземният живот - вероятен на 20,5 светлинни години

2011-11-25 09:04:51
Астрономи посочиха на кои луни и планети е най-вероятно да има извънземен живот, съобщи Би Би Си.

Сред космическите обекти с най-благоприятни условия за живот са сатурновата луна Титан и екзопланетата Глийзе 581g, която е на 20,5 светлинни години от Земята.

Международният екип предложи два индекса за оценяване на вероятността за извънземен живот. Единият показва доколко те приличат на Земята, а другият - доколко обитаеми са.

Първият индекс отчита размера, плътността, отдалечеността от звездата. 

Вторият разглежда различни фактори – дали повърхността е скалиста или замръзнала, дали космическият обект има атмосфера и магнитно поле. Той взима предвид и каква енергия съществува за организмите, независимо дали източникът е от светлина от звездата на системата или от ефекта от приливните сили, при които заради гравитационното привличане с друг обект планетата или луната се загряват вътрешно.

Индексът на обитаемостта отчита и химическите показатели - дали има органични химични съединения и течни разтворители за жизнените химически реакции.

Максималната стойност при първия индекс естествено има Земята - 1,00. Най-високите стойности извън Слънчевата система получи Глийзе 581g - 0,89, и друга планета на орбита около същата звезда Глийзе 581d – 0,74.

Системата Глийзе 581 е добре изучена. Тя се състои от четири, а вероятно и пет планети на орбита около червено джудже.

HD 69830 d - екзопланета с размера на Нептун, на орбита около друга звезда, също е с високи показатели - 0,60 точки.

Смята се, че тя е в т. нар. "златна зона" - където повърхностните температури не са нито прекалено високи, нито прекалено ниски за живот.

С най-високи оценки в Слънчевата система са Марс - 0,70 и Меркурий – 0,60.

Индексът за обитаемост даде различни резултати. Най-високо се класира сатурновата луна Титан - 0,64, следвана от Марс (0,59) и юпитеровата луна Европа (0,47). От екзопланетите най-високо се класираха Глийзе 581 g (0,49) и Глийзе 581 d (0,43).

Търсенето на потенциално обитаеми планети извън слънчевата система от няколко години е много активно. Телескопът "Кеплер" на НАСА, който беше изстрелян през 2009 г., откри повече от 1000 планети кандидати.

Бъдещите телескопи ще са още по-съвършени и ще могат дори да откриват т.нар. биомаркери в светлината, излъчвана от далечните планети, като наличието на хлорофил, който е ключов пигмент при растенията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати