2 Май 2024 г. Четвъртък

ЕЦБ обмисля невиждана мярка - да удължи срока на заемите си до 3 години

2011-11-25 06:53:19
Европейската централна банка смята да увеличи безпрецедентно срока на заемите, които предлага на банките в еврозоната, до две или дори три години, за да предотврати срива в кредитирането, до който ще доведе кризата в еврозоната, ако не бъдат взети мерки. Това коментират източници на "Ройтерс".

ЕЦБ изследва невижданата досега възможност за предлагане на 2- или 3-годишни заеми, коментират източниците, като целта е да се освободи все по-затегнатият междубанков паричен пазар и да се даде на институциите по-голям коридор за купуване и държане на държавни ценни книжа. До момента най-големият предлаган срок е една година.

Със задълбочаването на кризата централната банка е под все по-голям натиск да се намеси по-активно при изкупуването на държавни ценни книжа, институцията обаче не желае да се обвърже по подобен начин със ситуацията. Все пак ЕЦБ има възможността да заеме на банките трилиони евро и може да използва този канал, за да подкрепи индиректно правителствата, които се опитват да издават дълг, коментира "Ройтерс".

Според запознати с обмисляната в ЕЦБ стъпка банката е решила да провери в аванс интереса към такива по-дългосрочни заеми, преди да вземе решение.

Въпросът е бил повдигнат през последната седмица по време на среща между ЕЦБ и група банки, сред които Goldman Sachs, Barclays Capital и Morgan Stanley, казва източник, запознат със случващото се. "Казано бе, че те ще са подготвени да предложат дву- или тригодишни заеми", коментира източникът. "Въпросът (за ЕЦБ) е дали банките ще искат тези заеми. Може да се разчете като стигма, ако банка използва по-дългосрочно финансиране от ЕЦБ."

Друг източник коментира, че ЕЦБ разглежда възможността да осигури ликвидност за подобен срок със серия от по-краткосрочни заеми и обещанието да държи кредитната линия отворена до три години. Трети пък заявява, че нещата се обсъждат, но решение все още няма.

ЕЦБ за пръв път представи 12-месечни търгове през юни 2009 г. Миналия месец банката поднови офертите за заемане на средства на банките в две операции тази година – 12-месечно рефинансиране през октомври и 13-месечно през декември. При тези операции банките получават толкова, колкото поискат. Интересът обаче не е голям и това говори, че повече пари от ЕЦБ може да не са добър отговор на замразяването на средства.

Един от хората на изпълнителни постове в ЕЦБ, пожелал анонимност, коментира, че подкрепя удължаване на сроковете. "В момента максимумът е 13 месеца и ако можем да стигнем до 24, това ще е още по-добре. 36 месеца би било още по-добре, но тогава сме на границата на средносрочно финансиране."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати