26 Април 2024 г. Петък

Европейските банкери се изправят пред страховете си

2011-11-25 06:38:56
В Деня на благодарността, който в САЩ отбелязаха вчера, хората, работещи във финансовия сектор в Европа, трудно намираха за какво да са благодарни. Докато САЩ обърна гръб на световните проблеми за празника, проваленият търг на германски държавни ценни книжа ден по-рано най-накрая показа на европейците, че няма сигурни убежища.

"Страшно е като в ада. Единственото хубаво нещо е, че вече всички го знаят", бе чут да казва пътник в лондонското метро на приятеля си по пътя към центъра на финансовите операции около Canary Wharf.

Германия губи сигурността си


До тази седмица Германия – най-голямата европейска икономика с изключително строга политика – бе разглеждана като последно убежище и източник на успокоение за армията банкери, управители на средства и търговци, които са въвлечени в най-дълбоката финансова криза в Европа от Втората световна война насам.

Това обаче бе истина до сряда, когато в регулярния си търг на държавни облигации Берлин не успя да намери купувачи за почти половината от 6 млрд. евро 10-годишни облигации, предлагани при рекордно ниска доходност от 2%. "Търгът бе ясен пример, че нещата, които те си мислеха, че са в периферията, вече са в ядрото... време е нещо да бъде сторено", коментира главният инвестиционен директор на Psigma Investment Management Томас Бекет.

Един старши европейски банкер, който отказа да бъде назован, каза, че много от колегите му "отричат кризата" и са получили фалшива надежда за бързото завръщане на големи бонуси и сигурност на работните места от значителното икономическо възстановяване през 2009 г. "Това, което осъзнават в момента, и това е още по-брутално за тях, е, че всъщност това е новата норма, че индустрията се връща към ситуацията от началото на века", казва той и добавя, че скорошните уволнения са били много по-дълбоки от предишните, защото банките не са наемали персонал.

По-зле от "Лемън"?

Тримесечието, последвало колапса на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers през септември 2008 г., дълго време беше показател за най-големия спад на доверието на банкерите в историята, но това се променя.

На конференция на капиталовите пазари в централата на Thomson Reuters в четвъртък банкери и инвеститори се поздравиха с "как се справяш" и "оцеляваш ли"Не е като да имаме какво друго да правим в момента."

Депресия и напрежение обземат финансовия сектор, коментират източници от него, докато работните седмици включват и уикендите, а банкери и трейдъри не знаят дали все още ще са на работа по Нова година. ", коментира банкер, занимаващ се с търговия на дълговите пазари.

Това минимално доверие може да бъде наблюдавано навсякъде във финансовия сектор.

Хората, работещи с пари, които някога цинично бяха наричани "господари на вселената", са безпомощни да повлияят, още по-малко да предотвратят евентуален крах на европейския валутен съюз – бедствие, което ще определи поколението им, а може би дори и века.

"Рано или късно нещо ще се случи. Но... доста разумно хората седяха наоколо през 1914 г. и казваха, че Европа няма да се разкъса заради някакъв ерцхерцог, застрелян от сръбски фанатик, нали така", припомня директорът на британската инвестиционна компания Brewin Dolphin Роб Бърджман.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати