19 Април 2024 г. Петък

Решенията на КС не могат да се потъпкват с ботуш или джапанки!

2011-11-25 05:54:23

Депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов призова новоизбрания президент Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов да се съобразят с решението на КС относно дипломатите агенти. 

Магистратите отмениха текстовете от Закона за дипломатическата служба, с които се въвеждаше забрана за бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да стават посланици и консули или да заемат други публични длъжности в дипломатическата служба.

КС намира и за противоконституционен текст, според който министърът на външните работи определя външната политика на страната. 

Николай Младенов обаче потвърди волята на правителството да не изпраща агенти на ДС за посланици 

„Решението на Конституционния съд е факт и то не може да бъде тъпкано с ботуши или джапанки, било то  от бъдещ президент, или някакво министърче на външните работи“, заяви днес Любен Корнезов. 

Червеният депутат цитира изказване на Росен Плевнелиев от Бургас по повод решението на съда. Бъдещият президент е заявил, че първата му работа, като влезе на „Дондуков 2”, ще е да издаде указ за освобождаването на нашите представители в чужбина.

 Корнезов припомня на новоизбрания президент, че решенията на КС са задължителни за всички граждани в България, за всички държавни органи, включително и за президента.

„Ако не знае г-н Плевнелиев, указите на президента подлежат на контрол от самия КС и те ще бъдат обявени за противоконституционни. Ако не знае г-н Плевнелиев, че има член 103 от българската Конституция, който гласи „президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен”. Да не започва своето президентсвто г-н Плевнелиев в нарушаването на българската Конституция и неизпълнение на решение на КС”

„Обръщам се към г-н Младенов, предупредих го и в зала, че има член 4, алинея 1 от българската Конституция, където се казва, че „България е правова държава и решенията на КС имат сила на закон. Има член 172 от НК, ако не знае г-н Младенов. Този текст предвижда до 3 години затвор за този, който дискриминира групата наши представители в чужбина”, напомни Любен Корнезов. 

Решението на Конституционния съд по никакъв начин не променя правото и възможностите на правителството и на президента да решават кои посланици да представляват държавата ни, заявява вчера в официална позиция по повод решението на магистратите Младенов.

 

Оттук нататък аз няма да предложа да бъде изпратен за посланик човек с принадлежност към бившите ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия, подчерта министърът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати