29 Март 2024 г. Петък

Мюсюлмани огласиха София: Не искаме Генджев

2010-07-29 16:31:45

Над 2000 мюсюлмани от цялата страна за пореден път излязоха на протест в центъра на София.

Мюфтиите и имамите изразиха несъгласието си с политиката, която се води срещу тяхното вероизповедание. 

Те настояват да бъде призната за легитимна конференцията от 31 октомври 2009 година, на която беше избран за ръководител на мюсюлманската общност Мустафа Хаджи.

През май Върховният съд обаче възстанови Недим Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет.   

"Ние искаме да се възползваме от конституционните си права сами да избираме своите водачи. Онези хора, които не постигнаха целите си през 1989 г., се опитват да ги постигнат сега, но ние няма да отстъпим", заяви подкрепяният от мюсюлманите ръководител Мустафа Хаджи. 

Събралите се мюфтии със скандиранията си „Долу Генджев“, „Демокрация“ често прекъсваха речта на признатия от тях върховен водач.

Думите на Хаджи бяха прекъсвани и от силен грохот на работеща машина между сградата на МС и на президента, което предизвика силни негодувания и освирквания от мюсюлманите.

Най-големият проблем в момента за мюфтиите се оказва, че те не са получавали заплати от два месеца. Недим Генджев на базата на решението на съда е запорирал сметките на Главното мюфтийство.

Приходите от вакъфските имоти също се събирали от Генджев, а някои вече отказвали да плащат наем.

"Такава ситуация дава възможност пари в куфарчета да отидат в ръцете на съмнителни хора", оплака се Мустафа Хаджи.

"Някои хора искат само за тях демокрация, искаме 10 ноември да дойде и за мюсюлманското вероизповедание. Ние сме религиозна институция, а не политическа партия. Нека политическите партии ни оставят на мира",  призова още исканият от мюфтиите ръководител.

Мюсюлманите настояват да бъде възобновен строежът на джамията в Бургас, да бъдат отворени отново молитвените храмове в Стара Загора, Кюстендил и Самоков.

Те искат в София да бъде построена втора джамия, тъй като сегашната била малка и мюсюлманите се молели на тротоара. 

"Няма да отстъпим пред хората с пъклени идеи. За всеки има място под слънцето и ние искаме да намерим нашето", каза още Мустафа Хаджи.

Мюсюлманите поискаха мир и спокойствие за целия български народ.

Протестиращите внесоха в НС подписка с над 200 хиляди подписа в защита на Мустафа Хаджи. Те поискаха оставката на министър Божидар Димитров, който отговаря зя малцинствата, за това, че не защитавал правата им.

Мюфтиите се заканиха да протестират мирно всяка седмица, докато не бъдат изпълнени исканията им.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати