29 Март 2024 г. Петък

Окампо: Либия ще съди сина на Кадафи справедливо

2011-11-24 17:23:40

Либия ще се постарае да организира справедлив съдебен процес срещу Сейф ал Ислам, сина на Муамар Кадафи, за да покаже, че вече не е предишната диктаторска страна, на която не може да се има доверие, смята прокурорът на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо. 

В интервю за Ройтерс той посочва, че няма да настоява заловеният в събота син на Кадафи да бъде предаден на съда в Хага, за да бъде съден за престъпления срещу човечеството, "макар да няма гаранции, че процесът в Либия ще е изцяло справедлив".

 

Все пак Окампо очаква новата либийска власт да организира убедителен процес, а не само да замаже очите на света.

"Те са твърдо решени да покажат на света, че са сериозна страна със сериозни хора и че могат да свършат добре работата си. Това е въпрос на национална чест. Мисля, че не трябва да изпитваме към тях съмнения."

Преходният национален съвет, който ръководеше въстанието срещу режима на Кадафи и управлява Либия след падането му, неколкократно заяви, че няма да предаде Сейф ал Ислам на съда в Хага и че ще се погрижи той да получи правосъдие в Либия.

Окампо, който през тази седмица беше на посещение в Триполи, каза, че ПНС го е уведомил за решението си. Прокурорът допълни, че процедурата изисква да бъде изпратена официално молба до МНС.

Окампо посочи, че едновременно с разследването на либийските прокурори МНС ще води собствено разследване, като либийците ще предоставят на съда в Хага разкритията си. 

Международният наказателен съд обвини Сейф ал Ислам, неговия покоен вече баща и бившия шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси за участието им в убийството на протестиращи по време на бунта срещу режима. 

Освен разследване по същия казус либийското правосъдие е започнало разследване и по обвинения в корупция срещу Сейф ал Ислам, съобщи Окампо. "Имахме среща с тукашния генерален прокурор. Той ме уведоми, че са повдигнати пет обвинения за корупция срещу сина на Кадафи", посочи Окампо.

Ако бъде признат за виновен за многобройни убийства по време на въстанието срещу режима, Сейф ал Ислам може да получи смъртна присъда по либийските закони. МНС може да го осъди максимум на доживотен затвор, напомня Ройтерс.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати