26 Април 2024 г. Петък

"Притиснатата средна класа" е английската дума на 2011 г.

2011-11-24 12:44:40
Съставителите на Оксфордския речник на английския език обявиха за дума на 2011 г. израза squeezed middle, което в свободен превод означава "притиснатите по средата между най-богатите и най-бедните".

Според лексикографите от двете страни на Атлантика тази фраза, подета от медиите от интервю на лидера на опозиционните британски лейбъристи Ед Милибанд пред Радио 4 на Би Би Си, е по-важна от "Арабска пролет", описваща продължаващите събития в Северна Африка и Близкия изток.

Кризата очевидно продължава да доминира сред популярните фрази в английския език, защото миналата година на водещи позиции бяха big society (идеята на премиера Дейвид Камерън обществото да се мобилизира за дълбоки промени) и double dip ("двойно потапяне" описва изпадането във втора рецесия, преди да е имало възстановяване от първата).

Пълното определение на Оксфордския речник на английския език за тазгодишния победител е: "Част от обществото, за която се смята, че е особено засегната от инфлацията, замразяването на заплатите и съкращенията на публичните разходи във времена на икономически трудности, състояща се основно от хората с ниски или средни доходи."

И Сузи Дент - говорителката на Оксфордския речник, и от кабинета на Милибанд коментираха, че популярността на squeezed middle показва колко много хора за ударени от кризата и за тях подобно описание не е новина, а всекидневие.

Хората на лейбъриста обаче посочват, че изразът е бил използван в миналото от бившия премиер Гордън Браун и от депутата Джон Хейли. Дент смята, че той е вкаран в политическия лексикон от президента Бил Клинтън през 90-те години.

Според Дент заради кризата тазгодишният списък от популярни думи и изрази е доста мрачен и няма творчество, характерно за по-ведри времена. В нестабилното ни всекидневие хората прибягнаха до стабилната традиция, но вложиха в нея нов смисъл, допълва тя. Дент дава за пример лозунга "Окупирай..." и 99% - най-популярните символи на движението срещу финансовия капитал, твърдящо, че говори от името на 99 процента от населението. Иначе извън политическите и кризисни фрази тя определя като свой фаворит facepalm, описваща (като съществително или глагол) човек, който се плясва по челото или се хваща за лицето.

В списъка с най-популярните думи и фрази за 2011 г. попаднаха още:

Arab Spring: вълната от антиправителствени протести, тръгнала от Тунис през декември 2010 г., най-вероятно идва от фразата "Пражка пролет", описваща събитията в Чехословакия през 1968 г.

Hacktivism: незаконен достъп до компютърни мрежи или файлове с цел постигане на някакви политически или обществени каузи.

Phone hacking: скандално прочутата практика на журналисти (предимно от британските таблоиди на Рупърт Мърдок) или наети от тях частни лица да следят нелегално данните в мобилните телефони на известни личности.

Sodcasting: пускането на музика от говорителя на мобилния телефон, докато си на обществено място.

Bunga-Bunga: купоните с компаньонки, организирани от бившия италиански премиер Силвио Берлускони

Crowdfunding: метод за финансиране на проект или начинание чрез набирането на малки суми от много голям броя хора, обикновено чрез интернет.

Fracking: спорният метод за добиване на шистов газ и петрол чрез инжектирането под високо налягане на специални разтвори в скални пукнатини.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати