Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Юни 22
Начало arrow България arrow 110 влака замръзнаха по гарите на България

110 влака замръзнаха по гарите на България

  Print E-mail
2011-11-24 11:21:29
източник: dnes.bg

Към 10.30 часа от 123 влака в цялата страна, които по разписание е трябвало да тръгнат или са били в движение от преди началото на стачката, са спрели 110, съобщиха от стачния комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа".

В 8 часа днес започна безсрочната ефективна стачка на работниците и служителите от българските железници. Нито един влак не е тръгнал от Централната гара в София от началото на стачката. От 78 влака, които са били в движение преди 8.00 ч., са спрели 74.

Във Варна шест превозни бригади са били подменени с резервни. Началници на гарите са поели функциите на ръководители движение, пише в съобщението.

Синдикатите алармираха, че се нарушават нормативните актове на БДЖ, както и правилата за безопасност на движение.

Например влакът "Чайка експрес" от Бургас за София се движи от началника на влака, въпреки че бригадата кондуктори са обявили, че стачкуват.

В драстично противоречие с правилата за безопасност на движението директорът на НК "Железопътна инфраструктура" е разпоредил в Горна Оряховица стачкуващият ел. диспечер да бъде заменен с друг служител без необходимата квалификация и правомощия по организация на движението.

 

Стачкуващият служител остро се е възпротивил, че тези действия застрашават живота и сигурността на пътниците, което принудило директора да отмени своята заповед. В Плевен стачкуващи служители също са заменени с други. Те добавят, че същият натиск и закононарушения са приложени и в Пловдив.

На гара Костенец началник влака на експреса Пловдив-Враца е заявил, че стачкува, но машинистът е потеглил, въпреки че не му е подаден сигнал "готово".

Синдикатите съобщиха още, че в цялата страна са изпратени заплашителни писма с обратни разписки до членове на стачните комитети, в които се твърди, че стачката е "незаконна" и има заплахи за дисциплинарно уволнение.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Темата Македония и отказът на премиера Борисов да приеме македонския президент са водеща тема за петъчните вестници."Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония ...
  Новини Днес бурите ще отминат единствено североизточната част на страната, където ще бъде слънчево и отново с типично летни температури.  - В 15 области е обявен жълт код за опасни явления.В ...
  Новини И днес времето ще бъде предимно слънчево, температурите остават по-високи от обичайните за сезона, само на отделни места са възможни превалявания.Над източните райони в сутрешните часове ще ...
  Новини България почита героите от Априлското въстание от 1876 г. - днес се навършват 142 години от героичната епопея, в която най-достойните синове и дъщери на народа ни проляха кръвта си в името ...
  Новини "Пеем "Горда Стара планина" - горда ще бъде, но народът е смачкан, трябва да се изправи на крака - да знае, като каже "Горда Стара планина", да стои гордо. Този химн, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?