25 Април 2024 г. Четвъртък

Петте коли за истински мъже

2011-11-24 09:18:57

Всички обичат суперколите. И затова когато Porsche добави 10 к.с. към свой модел или Lamborghini отреже покрива на някоя от машините си, това предизвиква огромен възторг у всеки запален любител на автомобили.

Има обаче коли, които стоят на по-високо ниво от тях. Те не могат да се похвалят с разкош и висока скорост, но са задължителни за истинските мъже. AutoMedia.bg ги събра за вас. Ето ги.

5. Chevrolet Suburban

Този 6.5-метров звяр на Chevrolet е познат на всички, които се интересуват от автомобили. Първият Suburban слиза от конвейра още през 1935 г. и с годините се превръща в един от най-популярните модели на марката.

Сегашният модел е огромен всъдеход с 3 реда седалки и с V8 двигател. На височина и широчина той е идентичен с не по-малко популярния Chevrolet Tahoe, но на дължина го превъзхожда с половин метър. Именно това дава възможност за място за още трима пасажери.

Този SUV остава по-популярен от огромните фургони, които имат възможност за превоз на още повече пътници. И няма как да бъде другояче, защото машината се използва не само от обикновени хора, но и от служби като американската полиция, пожарната и даже като линейка.

Дори тайните служби на САЩ имат подобна кола, с която возят президента на страната. Едно от най-популярните казина в Лас Вегас - Hard Rock, пък разполага с цял парк от този модел за своите VIP-клиенти.

4. Ford Bronco

 

Произвежданият от 1966 до 1996 година Bronco се превърна в една от иконите на автомобилната индустрия в САЩ. Най-важното му качество е неговата функционалност и надеждност. 


Платформата 4х4 F-серия, на която е направен, си извоюва репутацията на най-добрата на пазара на големите всъдеходи.

Още с пускането си на пазара Ford Bronco спечели сърцата на потребителите с невиждани за времето си функции като климатик, круиз-контрол и кормило, което може да се нагласява допълнително. И всичко това е направено на по-късна колесна база, което го прави отличник не само на пътя, но и извън него. 

Bronco окончателно се превърна в култова кола на 17 юни 1994 г., когато цял свят можеше да гледа директно как заподозрения за двойно убийство О. Джей Симпсън (бивша звезда в американския футбол, а по-късно и актьор) е преследван по улиците на Лос Анджелис от над 20 полицейски автомобили, които не успяват по никакъв начин да спрат неговия Bronco. Екшънът бе гледан от 95 млн. души. Две години по-късно – на 12 юни 1996 г. последният Bronco слиза от конвейра на Ford.

3. Land Rover Defender

 

Много трудно може да се прецени влиянието на Defender в автомобилната история. Именно този автомобил е в основата на откриването на много непознати кътчета от нашата планета.

Първият Defender се появява пред света през 1983 г. и постепенно си извоюва репутацията на най-добрият автомобил, който се движи извън нормалните пътища. Затова и никак не е учудващо, че именно той е първият представител на автомобилната цивилизация, който стига до затънтени места в Южна Америка и Африка. 

Не бива да се забравя и неговата популярност във въоръжените сили на редица държави. Англия, Германия, САЩ, Израeл - това са само част от страните, чиито армии разчитат на Defender. Да не говорим, че той е жизненоважен за организации като ООН и Червения кръст, например.

Сега и на тази машина и предстои модернизация. Настоящият вариант се произвежда от 1990 г., а през 2011 г. видяхме концепцията DC100, който ще трябва да го наследи. Дали ще има неговите качества, предстои да разберем.

2. Mercedes-Benz G500

 

Първоначално планиран като всъдеход за нуждите на армията, G-клас се появява на пазара през 1979 г., за да стане легенда в своя крас. Година по-късно Geländewagen или G-Wagen вече вози Папата, а през 1983 г. печели рали „Париж-Дакар”. 


Автомобилът има и още едно уникално постижение – през 2006 г. с него филмов екип стига до най-студената част на Сибир, при това през зимата. Нещо немислимо за друга кола. Обикновеният G500 преминава почти 19 000 км без нито една повреда при температури, достигащи минус 55 градуса. 

Бронираният Geländewagen получава името G-Guard. Поставените от завода средства за защита позволяват на машината да издържи не само обстрел от автоматични оръжия, а дори и на взирвни устройства с по-малка мощност. Затова и е много разпространен сред политици и богаташи. Точно 32 полицейски служби по света разполагат с Geländewagen за своите операции.

1. Hummer H1

 

Първият и последен истински Hummer. Построен е на базата на армейското Humvee през 1992 г. и е в основата на модерната линия Hummer. Името си H1 получава през 1999 г., когато GM обявява, че пуска на пазара H2, който обаче е на платформата на Chevrolet Tahoe. 


Своята популярност Hummer H1 дължи на снимките от операция Пустинна буря, както и на бившия губернатор на Калифорния и филмова звезда от Холивуд Арнолд Шварценегер, който има няколко подобни машини в гаража си. 

Hummer H1 съвсем малко се отличава от своя "батко" Humvee. Елементи като спирачки, преден и заден мост, рама и каросерия са напълно идентични. Този звяр обаче печели не само със страшния си вид, а с това, че осигурява висок комфорт, дори когато се движите извън нормалните пътища. 

H1 е стабилен благодарение на голямото пространство между колелата. Той е способен да премине водна преграда с дълбочина 76 см. и да прескочи препятствия от 56 см. Пътният му просвет е 41 см. 

През 2006 г., последната в която бе произвеждан H1, бе пусната в продажба лимитирана серия Hummer H1 Alpha.

Основното при нея е по-мощният двигател, който достига 300 к.с. Другите изменения са използването на специална стомана в рамата, по-мощна кормилна уредба, нова система за преработка на горивото, нови филтри и електронна система.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати