27 Април 2024 г. Събота

Шефът на "Шейново" хвърли оставка

2011-11-24 09:14:40

Изпълнителният директор на САГБАЛ "Шейново" д-р Иван Костов е подал оставка, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Болницата беше подложена на редица проверки от прокуратурата, полицията и изпълнителна агенция "Медицински одит" заради случая с починалата родилка Надежда Узунова.

35-годишната жена от София почина в "Шейново" в ранните часове в понеделник. Според лекарите жената е развила "остър белодробен инцидент" при постъпване в болницата.

Разследването обаче е установило, че жената е ходила неколкократно и вместо да бъде приета в болницата, е отпращана вкъщи.

"Това е пропуск на болницата", категоричен беше здравният министър Стефан Константинов, който призна, че родилката е била размотавана.

По-късно стана ясно, че в предварителния протокол от Съдебна медицина за причините за смъртта й е посочена неправилна интубация и закъснели реакции. Надежда била интубирана в хранопровода, а не в трахеята, разкриха близки на починалата.

Бебето на родилката беше родено живо след спешно секцио, но в много тежко състояние. След това и то почина.

 

Йорданка Фандъкова посочи днес, че "Шейново" е сред най-добрите болници.

"Факт е, че инцидентите в последно време създадоха напрежение и това, което д-р Костов реши, е правилно и разумно", добави тя. 

САГБАЛ "Шейново"  беше санкционирана и заради грешки при лечението на 19-годишната родилка Деяна, която почина, след като 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят точна диагноза.

"Депозирал съм си оставката като изпълнителен директор, за да защитя авторитета на болницата, в която съм работил, и хората, с които съм работил през цялото време", коментира пред "Фокус" д-р Иван Костов.

Съветът на директорите на "Шейново" предстои да реши кой ще поеме поста на д-р Иван Костов, а междувременно в болницата ще се проведат още проверки за установяване на причините за инцидента.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати