29 Март 2024 г. Петък

Светът се покланя на Фреди

2011-11-24 08:52:48

Светът отбелязва днес 20 г. от кончината на легендата Фреди Меркюри.

Фреди е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, изповядващо зороастризъм и на британска чиновническа служба.

Първите си 14 години прекарва в различни британски колонии. Започва да свири на пиано 7-годишен. Получава основно и средно образование в Индия - в началото учи в Бомбай, а по-късно в Мазагон. Оттогава са и първите му изяви като музикант — пианист в училищната рок-група The Hectics.

През 1959 г. семейството се премества в Англия. В училище постоянно го дразнят заради необичайната му външност и говор. Без да получи одобрение от родителите си, постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата Куийн.

Като дете Меркюри слуша много индийска музика и едно от първите му влияния идва от боливудския певец Лата Мангещар, благодарение на когото е имал възможност да посети Индия. След като се премества в Англия, става фен на Арета Франклин, "Дъ ху", Джим Кроче, Елвис Пресли, "Лед цепелин", "Ролинг стоунс", Джими Хендрикс, Джон Ленън и "Бийтълс"Едно от най-ранните ми влияния дойде от „Кабаре“. Изключително много обожавам Лайза Минели. Начинът, по който предава музиката си, неспирната ѝ енергия.“

Състудент запознава Меркюри с музикантите от малкоизвестната група „Смайл“ - Брайън Мей и Роджър Тейлър.

През 1969 година Меркюри се присъединява като вокалист на групата Ibex. На 9 септември Ibex свирят в клуб в Ливърпул, а Брайън Мей и Роджър Тейлър присъстват, за да чуят Меркюри. Към края на концерта двамата се качват на сцената и седмица по-късно Фреди прави последното си участие за Ibex. След завръщането си в Лондон Меркюри свири два месеца в блус-групата Wreckage. Следващата година участва в три концерта с поредната група, преди да разбере, че групата на приятелите му Брайън Мей и Роджър Тейлър „Смайл“ се е разпаднала.

След разпадането на „Смайл“ Меркюри, Мей и Тейлър основават „Куийн“. Фреди е този, който предлага името.  

Първият концерт на Меркюри, Мей и Тейлър е на 27 юни 1970 година, все още под името „Смайл“. Групата сменя няколко басиста, преди към групата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Стилът на „Куийн“ непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди e блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички.

На 20 април 1992 г. на стадион Уембли в Лондон се състои концертът The Freddie Mercury Tribute Concert с участие на звезди от световен мащаб за поклон пред великия музикант. Сред тях са Джеймс Хетфийлд от Металика, Роджър Долтри от Дъ Ху, Дзукеро, Пол Йънг, Сийл, Елтън Джон, Джордж Майкъл, Аксел Роуз от Гънс енд Роузес, Робърт Плант от Лед Цепелин, актрисата Лайза Минели, вокалът на Деф Лепард Джо Елиът и други. В негова памет през 1995 г. е издигната статуя в швейцарския град Монтрьо.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът „Made in Heaven“ (Създаден в рая). Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици. Като един пореден трибут за твореца Фреди Меркюри.

Въпреки че бе превзет на сцената, дълбоко в себе си Фреди бе срамежлив и скромен човек, който се отнасяше топло дори и към непознатите. Той не обичаше славата и даваше малко интервюта. "Когато съм на сцената, съм екстроверт. Но вътре в себе си съм напълно различен човек", сподели преди години Меркюри. Според половинката му Джим Хътън, певецът научил, че е болен от СПИН часове след Великден през 1987. Малко преди това в интервю той опроверга слуховете, че е болен и отрече да е носител на вируса ХИВ.

На 22 ноември 1991 Фреди помоли мениджъра на "Куийн"Бих искал да потвърдя, че изследванията ми за ХИВ бяха положителни и съм болен от СПИН. Мислех, че ще бъде правилно да запазя информацията в тайна, за да защитя хората около мен. Настъпи обаче моментът приятелите и феновете ми по света да знаят истината. Надявам се, че всеки ще подкрепи мен и лекарите ми и всички останали по света, които се борят с тази ужасна болест. Личното ми пространство винаги е било много специално за мен и съм известен, че не давам интервюта. Моля разберете, че тази политика ще продължи". По-малко от 24 часа след публикуването на думите му, на 24 ноември 1991 Фреди си отиде от този свят на 45 години.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати