26 Април 2024 г. Петък

Работата: кога трябва да спрем?

2011-11-24 07:31:57

Няма началник, чието сърце да не трепне при вида на „нощуващия“ в офиса служител. Но нека не ви успокояват обещанията за премия, защото най-вероятно ще трябва да я похарчите за възстановяването на разклатеното ви здраве.

Офисът е вторият ми дом

Повечето от нас са убедени, че парите никога не са в повече и прекарват свободното си време не за да си  починат, а за да заработят допълнително. Разбира се житийските ситуации са различни, но един ден неизбежно  ще трябва да се разплатим за тях.

• При над 60 часа работа седмично рискът от производствени и битови травми нараства два пъти.
• Вероятността покрай премията да се сдобиете с хроничен стрес, особено ако работите без отпуска през цялата година, се увеличава със 70%.
• 2% от самоубийствата са предизвикани от т.нар. Синдром на липсата на отпуска.
• 80% от съдебните спорове са точно заради тази премия, която често така и не била изплатена.

Депресията, стресът и повишената тревожност са най-малкото, което заплашва тези, които прекарват извънредни часове в офиса или взимат работа за вкъщи. Като добавим емоционалното отчуждение и опустошеност – вечно работещата и заета майка не е най-добрата майка. А често и не е най-добрата жена. Същото важи и за мъжете. Прекаленият хъс може сериозно да навреди на физическото здраве.

На фона на нарастващата умора неизбежно се понижава имунитета, влошава се състоянието на сърдечната дейност и кръвното налягане, пише ladymail.ru.

Необходимо и достатъчно

Желанието ни да печелим повече е свързано с потребностите ни. И точно тук се коренят всичките ни проблеми. Ние все ще искаме повече и повече. От всички страни ни заливат реклами, които са насочени към примитивните ни човешки инстинкти. Купи си iPhone и ще си готин, вземи си нова кола – и блондинките ще са твои! И така до- безкрай!

В стремежа на човек да се стреми нагоре, няма нищо лошо, но трябва да помним, че потребностите ни може да станат безкрайни. А възможностите ни, както физическите, така и интелектуалните са ограничени. Психологът Олег Витренко съветва да се водим от формулата „необходимо и достатъчно“.

Ако се научим да се придържаме към нея, животът ни ще се оцвети с други цветове. Никакви пари не могат да компенсират разклатеното здрави, стреса и депресията.

Правила за безопасност

Как да се справим, ако все пак извънредният труд е необходим?

1. Ако не виждате бял ден, а в крайна сметка едва свързвате двата края, струва си да се замислите за това как да повишите квалификацията си или да смените работата.
2. Не се преработвайте – дори да сте взели допълнителна работа. Безопасният максимум е 48 часа работна седмица. Всеки час повече сериозно заплашва физическото ви и психическо здраве.
3. Много е важно да сте удовлетворен от размера на възнаграждението си за извънредната работа. Това е задължително условие, към което трябва да се отнесете сериозно.
4. Опитайте да превърнете хобито си в допълнителен доход. Определете кое най-много ви харесва да правите и действайте!
5. Задължително се наспивайте.
6. Ако работите с краен срок, никога не отлагайте до последно.
7. Помнете, че няма как да спечелите всички пари на света. 

Животът се състои от прости и напълно достъпни удоволствия и всичко най-ценно получаваме напълно безплатно!

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати