25 Април 2024 г. Четвъртък

Този път Барса не прости на Милан

2011-11-24 07:23:52
Европейският клубен шампион Барселона победи седемкратния първенец на Стария континент Милан с 3:2 като гост в един от най-интересните двубои за сезона в Шампионската лига.

Барса повеждаше цели три пъти - първо след автогола на Марк ван Бомел, след това чрез реализираната дузпа на Меси и след прекрасния гол на Шави в средата на втората част. Милан успяваше да изравни на два пъти благодарение на Златан Ибрахимович и на Кевин-Принс Боатенг след почивката, като вторият вкара великолепно попадение.

Барса владееше топката в 65% от игровото време. Момчетата на Пеп Гуардиола отправиха общо 13 удара, от които 8 бяха в очертанията на "италианската" врата. Колосът от Милано завърши срещата с общо 8 изстрела към Виктор Валдес, от които едва 3 бяха точни.

След победата Барселона се бетонира на върха в своята група "H" с актив от 13 точки и ще бъде водач във фазата на елиминациите на турнира. Милан остана втори с 8 пункта кръг преди края на груповата фаза и ще срещне един от "костеливите орехи" на 1/8-финалите на турнира.



Милан започна много по-активно от своя съперник и още в самото начало Боатенг подаде към Златан Ибрахимович, който влезе твърдо в краката на съперников футболист в желанието си да достигне до топката.

Първият удар в срещата бе отправен от стрелеца на каталунците Давид Вия, който обаче не успя да нанесе добър удар по топката и я прати високо над вратата на италианския шампион.

Милан се опитваше да наложи някакъв домакински натиск, който обаче свършваше още преди да се стигне до наказателното поле на настоящия първенец на Стария континент. В същото време Барса изчакваше грешки на противника.

В 14-тата минута гостите изненадващо откриха резултата. Грешка на Джанлука Дзамброта даде възможност на Сейду Кейта да отправи прострелно центриране отляво с левия крак и бившият футболист на "блаугранас" Марк ван Бомел бе застанал на далечната греда, засичайки кълбото във вратата на Милан.

Малко по-късно Тиаго Алкантара копна прекрасно към втурналия се напред Сеск Фабрегас, който шутира мощно от воле, но право в тялото на Абиати, който извади късмет, спасявайки своите.

Милан отговори с опасна атака на Боатенг, който се възползва от неподредената "испанска" защита и подаде към непокрития Робиньо, който направи фрапантен пропуск от близо 3 метра сам срещу стража на гостите.

В 20-тата минута триходова комбинация между Акуилани, Зеедорф и Ибрахимович изведе шведа на позиция срещу Виктор Валдес и нападателят не сбърка, отправяйки лек, но техничен удар с левия крак за 1:1.

След това центриране на Фабрегас намери Лионел Меси в малкия пеналт и ударът от движение на дребничкия аржентинец разтресе напречната греда на Абиати. Двубоят постепенно започваше да прилича на истинско зрелище, а двата отбора редяха атака след атака.

В 28-та минута Фабрегас пусна хитър пас към Шави и полузащитникът на Барса бе съборен от Алберто Акуилани в наказателното поле на домакините. Главният съдия Волфганг Щарк отсъди дузпа, която бе реализирано от Меси. Щарк обаче нареди ударът да бъде изпълнен отново, защото звездата на Барса се спря при изпълнението и му показа жълт картон.

При последвалото повторно изпълнение Меси избра левия ъгъл на Абиати и буквално го разстреля с мощен удар, след като преди това южноамериканецът избра лек удар по земя в десния ъгъл на стража.

В следващата си атака Барселона можеше да довърши своя противник. Меси пусна мигновен пас към Давид Вия, който остана сам срещу Абиати и стреля право в ръцете му. Топката за малко не влетя във вратата на италианците, но все пак излезе на милиметри над напречната греда в корнер.

Десетина минути преди почивката Кевин-Принс Боатенг шутира прекрасно от воле с десния крак по диагонала, но Валдес покриваше ъгъла си и успя да боксира кълбото. Минути след това Лионел Меси развинти защитата на Милан и стреля силно с левия крак, но Абиати улови топката.

Малко преди почивката Боатенг остана съвсем сам отдясно и имаше време дори да си спре топката, но силният шут на ганаецът прелетя на метри над вратата на гостуващия състав. 

След това се стигна до разбъркване пред Валдес, но нито един футболист на "росонерите" не се оказа достатъчно находчив, за да изравни резултата. В добавеното време на първата част Тиаго Силва стреля с глава, но изпрати топката в близост до вратата на гостите в аут. 

Статистиката на почивката отразяваше превъзходството на Барса - 7 удара за гостите, от които 5 точни, срещу скромните 2 точни изстрела на домакините от общо 6 шута към Валдес. При владеенето на топката доминацията на "блаугранас" бе повече от явна - в 67% от времето кълбото бе притежание на европейския клубен шампион.

В първите минути след подновяването на играта испанският тим бе по-активен и Карлес Пуйол нанесе удар, който се отби в тялото на футболист на Милан. След това Меси и Вия не успяха да вкарат от почти една и съща позиция в две последователни атаки на испанците по левия фланг.

В 54-тата минута Кевин-Принс Боатенг вкара гол-красавец, след като първо си спря фантастично неудобна топка с върха на обувката и след това с петичка финтира Ерик Абидал, който не разбра какво се случва. Последва безмилостен изстрел на Боатенг, при който Валдес скочи в грешния ъгъл и така резултатът бе изравнен.

Милан постепенно взе инициативата и по-често поглеждаше в предни позиции, за разлика от каталунците, които се прибраха в своята половина и точно тогава Барса нанесе своя удар - светкавична контраатака, при която Меси подаде към Шави, който стреля технично от точката на дузпата, вкарвайки трети гол за своите в 63-тата минута.

Двайсетина минути преди края на редовното време Абиати успя да спаси вратата си от четвърти гол, след два поредни удара на влезлия като резерва Алексис Санчес. Друг бивш играч на Барса - Дзамброта, не успя да намери целта при поредния опит на италианците да изравнят резултата в срещата.

В последните минути Барселона успя умело да удържи преднината си и така спечели напълно заслужено трите точки в сблъсъка.



Милан - Барселона  2:3

0:1  Марк ван Бомел - 14', автогол

1:1  Златан Ибрахимович - 20'

1:2  Лионел Меси - 31', дузпа

2:2  Кевин-Принс Боатенг - 54'

2:3  Шави Ернандес - 63'



Милан:  Абиати, Силва, Неста (Бонера - 65'), Абате, Дзамброта, ван Бомел (Ночерино - 72'), Зеедорф, Акуилани, Боатенг, Робиньо (Пато - 46'), Ибрахимович

Барселона:  Валдес, Пуйол, Масчерано, Бускетс, Абидал, Алкантара (Джонатан - 90'), Кейта, Шави, Фабрегас (Педро - 80'), Меси, Вия (Санчес - 68')
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати