24 Април 2024 г. Сряда

Дянков избърза, но го подкрепям!

2011-11-23 07:07:06

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да се намеси, за да спре стачката в железниците.  Ако БДЖ не бъде оздравена, всички заети ще останат без работа, заяви пред журналисти Борисов, който присъства на Общото събрание на КРИБ. 

„Да са стачкували, когато са харчили пари, без да има възвръщаемост, или когато са им купували влакове и никой не е казал откъде след това ще бъдат платени“, отсече премиерът.  Той отбеляза, че през този период е имало излишък в държавата, откъдето е било възможно да дойде плащането.

„Ще стачкуват, за да върнат 800 милиона на държавата? Би било прекрасно, ако го направят, за това, че са изхарчили 800 милиона през годините от всички пари на българите. Надявам се, ако правят такава стачка, да върнат парите на всички данъкоплатци“, каза още Борисов.

Премиерът съобщи, че утре ще има среща със синдикатите за пенсионната реформа. Той допълни, че е възложил на социалния министър до утре всичко по темата " да му е разписал".

 

Борисов отчита, че Дянков е сгрешил, като избързал с представянето на пенсионната реформа, но пък премиерът декларира, че финансовият министър се ползва с подкрепата му.

"Всички знаете колко голяма подкрепа има министър Дянков от мен. Грешката, която намирам в него, е, че много пъти казва нещо, което сме дискутирали, аз стоя зад него, но малко по-рано, отколкото трябва. Виждате, всички са съгласни, че трябва да се вдигне пенсионната възраст, всички са съгласни с тези реформи, които трябва да се направят, обвиняват го, че е избързал да го каже", заяви Борисов.

"Ситуацията в света става все по-сложна. Всяка теория, особено в ляво, която казва – вдигайте пенсии и заплати, увеличете дефицита - Унгария го направи, и сега поколения наред ще плащат тази глупост", каза по-рано Борисов пред Общото събрание на КРИБ.

По повод реформите в пенсионната система премиерът заяви, че тя не може да съществува без допълнително финансиране от бюджета.

„Ако продължим да живеем в тази лъжа, можем да изкараме още две-три години, но в един момент ще рухне цялата система“, подчерта Борисов.  Според него предимството на България е, че има нисък дълг. „Две са перата, по които стават проблемите – дългът и дефицитът“, посочи той и допълни, че имаме нисък дълг и се вместваме в границите на дефицит от 3%.  Фискалната дисциплина е залог за бъдещо по-добро развитие, подчерта Борисов и отново изтъкна, че много държави ни хвалят за нея.  

„Практиката и животът ме е научил, че думата „опрощаване“ не води до нищо добро, каза той. Борисов нарече 20-те години преход управление на компромиса. „Това е другото нещо, което почти винаги води до фатален край“, смята той.

„Истината е, че светът се разглези, особено развитите демокрации направиха толкова хубав живот в техните държави, че сравнявайки се с тях, не можем да удържим“, каза Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати