Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Август 9
Начало arrow Здраве arrow Пак лекарска небрежност, или?

Пак лекарска небрежност, или?

  Print E-mail
2011-11-23 06:51:21
източник: dnes.bg

Окръжната прокуратура в Пловдив проверява нов случай на лекарска небрежност.

Разследващите навързват обстоятелствата около смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

Причината е сигнал, в който се твърди, че преди месец дежурна лекарка си тръгнала от работа, за да застъпи на смяна в частна клиника.

"Недопустимо е да си тръгнеш от работа, без да си осигуриш заместник", обяви пред Dnes.bg д-р Ефсимия Чолакова, която е колежка на обвинената в лекарска небрежност д-р Гергана Ангелова.

Д-р Чолакова разказа, че за да бъде прикрита липсата на дежурния лекар, е направен опит да се фалшифицира часът на смъртта с повторно ЕКГ на пациента, но разследващите установили разликата.

"Случаят е абсурден и по тази причина предадохме в прокуратурата всички материали, които ни бяха предоставени анонимно", коментира пред Dnes.bg Тодор Петров от Националната пациентска организация.

Половин час преди края на работното време на дежурната лекарка, в Клиниката по гастроентерология на Университетската болница "Св. Георги" нямало специалист. Тогава на помощ на постъпилия със силни болки пациент се отзовали три медицински сестри, които се опитали да го реанимират.

Обвинената лекарка обаче отрича да е виновна за смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

"Информацията е невярна и това ще го доказвам в съда", обясни д-р Гергана Ангелова.

По думите й в отделението е бил началникът на клиниката, който се е включил в борбата за живота на пациента.

Според данни на Пациентската организация обаче, в писмени обяснения лекарката си признава, че не е била на работното си място, а началникът на клиниката само констатирал смъртта на мъжа.

Съпругата на починалия работи като санитар в пазарджишката болница. Заради шока, в който се е намирала, тя няма спомен кой точно се е притекъл на помощ на съпруга й.

"Не видях кой идва, само помня, че виках за помощ", разказа вдовицата Валентина Соколова. От кореспондента на Dnes.bg тя научи, че вече се води разследване за лекарска небрежност.

"Ако има лекарска небрежност, това е престъпление и дано бъде разкрито", сподели почернената жена.

Дежурната лекарка Гергана Ангелова вече е дисциплинарно уволнена.

Окръжната прокуратура в Пловдив сега трябва да докаже дали има данни за престъпление при смъртта на 57-годишния пациент.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?