Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Януари 19
Начало arrow Здраве arrow Пак лекарска небрежност, или?

Пак лекарска небрежност, или?

  Print E-mail
2011-11-23 06:51:21
източник: dnes.bg

Окръжната прокуратура в Пловдив проверява нов случай на лекарска небрежност.

Разследващите навързват обстоятелствата около смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

Причината е сигнал, в който се твърди, че преди месец дежурна лекарка си тръгнала от работа, за да застъпи на смяна в частна клиника.

"Недопустимо е да си тръгнеш от работа, без да си осигуриш заместник", обяви пред Dnes.bg д-р Ефсимия Чолакова, която е колежка на обвинената в лекарска небрежност д-р Гергана Ангелова.

Д-р Чолакова разказа, че за да бъде прикрита липсата на дежурния лекар, е направен опит да се фалшифицира часът на смъртта с повторно ЕКГ на пациента, но разследващите установили разликата.

"Случаят е абсурден и по тази причина предадохме в прокуратурата всички материали, които ни бяха предоставени анонимно", коментира пред Dnes.bg Тодор Петров от Националната пациентска организация.

Половин час преди края на работното време на дежурната лекарка, в Клиниката по гастроентерология на Университетската болница "Св. Георги" нямало специалист. Тогава на помощ на постъпилия със силни болки пациент се отзовали три медицински сестри, които се опитали да го реанимират.

Обвинената лекарка обаче отрича да е виновна за смъртта на 57-годишния Георги Соколов.

"Информацията е невярна и това ще го доказвам в съда", обясни д-р Гергана Ангелова.

По думите й в отделението е бил началникът на клиниката, който се е включил в борбата за живота на пациента.

Според данни на Пациентската организация обаче, в писмени обяснения лекарката си признава, че не е била на работното си място, а началникът на клиниката само констатирал смъртта на мъжа.

Съпругата на починалия работи като санитар в пазарджишката болница. Заради шока, в който се е намирала, тя няма спомен кой точно се е притекъл на помощ на съпруга й.

"Не видях кой идва, само помня, че виках за помощ", разказа вдовицата Валентина Соколова. От кореспондента на Dnes.bg тя научи, че вече се води разследване за лекарска небрежност.

"Ако има лекарска небрежност, това е престъпление и дано бъде разкрито", сподели почернената жена.

Дежурната лекарка Гергана Ангелова вече е дисциплинарно уволнена.

Окръжната прокуратура в Пловдив сега трябва да докаже дали има данни за престъпление при смъртта на 57-годишния пациент.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Българите са първи в ЕС по лични разходи за лечение, а резултатът е висока смъртност и нездравословен начин на живот, става ясно от доклад за състоянието на здравеопазването в общността. - - ...
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?