19 Април 2024 г. Петък

Да, тя все пак се върти! Но Галилей не го е казал

2011-11-20 11:01:23

На всеки поне веднъж се е случвало да блесне с нечия мисъл и смутено да се оправдае: "Не мога да си спомня кой я е казал..." или да цитира някой поет, без да спомене неговото име – "както казва поетът...". Или да приписва всяка "велика" мисъл на Наполеон, пише Комсомолская правда.

"А зад всяка дума или изказване стои напълно определен човек – философ, поет, исторически деец или конкретен източник, например Библията – обяснява авторът на руския "Енциклопедичен речник на крилатите думи и изрази" Вадим Серов. – Това и отличава собствените крилати думи от такива устойчиви фразеологични единици, които имат анонимен или фолклорен произход. Но съгласете се, много е интересно да получите точни отговори на следните въпроси: Кой го е казал? Кога? По какъв повод? И да разберете какво е имал предвид авторът. И тук са възможни интересни открития. Не случайно навремето известният американски писател-сатирик Амброз Бирс се е пошегувал: "Цитатът е невярно повторение на чуждите думи".

И така, ето какви митове за "крилати фрази" е развенчал Вадим Серов.

Във виното е истината (лат. "In vino veritas")

Тази фраза като правило се възприема буквално, тоест, че истината е именно там – на дъното на чашата. Но смисълът на тази фраза е различен. Нейният автор – римският писател-ерудит Плиний Стари (Plinius maior), живял в 1 век от нашата ера, в своята работа "Естествена история" (XIV, 141) я е използвал със значение, че под въздействието на алкохола хората се разкрепостяват и говорят това, което мислят, във връзка с което смисълът на фразата следва да се разбира в значението "Каквото му е на трезвения на ума, това му е на пияния на езика". В редица случаи дадената фраза се възпроизвежда и с продължението: "In vino veritas, in aqua sanitas" – "Истината е във виното, здравето е във водата".

Който нож вади, от нож умира

Тази фраза на съветския писател Пьотър Павленко (1899–1951 г.), сценарист на филма "Александър Невски", е сложена в устата на княз Невски. В действителност обаче тази фраза е евангелска. В оригинал звучи така: "Вдигащите меч от меч умират" (на български е известна като "Който вади нож, от нож умира"). Освен това в действителните източници на биографията на Александър Невски такива думи няма.

И все пак тя се върти!

Прието е да се смята, че подписвайки отказа от своето "еретично учение" и изслушвайки на колене присъдата на инквизицията за доживотен затвор, Галилей се изправя на крака в църквата Santa Maria sopra Minerva, тропва с крак и произнася тази знаменита фраза. Колкото и да е красива легендата, колкото и мъжки да се е държал Галилей, той не е произнасял тези думи (според Бертран Ръсел "произнесъл я е не Галилей, а целият свят"). За първи път историята за знаменитата фраза е била разказана едва пет години след смъртта на Галилей.

Вероятно тя е възникнала благодарение на знаменития художник Мурильо, на когото след смъртта на Галилей е бил поръчан негов портрет. Поръчката е изпълнена от един от учениците на Мурильо през 1646 г. И чак след 250 години изкуствоведите установяват, че широката рамка изкусно скрива "еретичната" част на картината, на която се виждат астрономически ескизи, показващи въртенето на Земята около Слънцето и знаменитите думи: "Eppus si muove!". Тук вероятно се крият и корените на легендата.

Религията е опиум за народа

Който си мисли, че автор на тази фраза е Маркс, греши. Неин автор се явява немският писател Новалис (1772–1801 г.). Но и това не е всичко. В увода към работата "Критика на Хегеловата философия на правото" Маркс пише: "Религията е въздишка на угнетената твар, сърце на безсърдечния свят... Религията е опиум за народа". Тоест, от една страна, пред нас е неточен цитат, но освен това и общият смисъл се възприема невярно.

Първоначално се има предвид, че религията не е отрова (опиумът в тези времена не е бил смятан за наркотик, напротив – смятал се е за доста популярно обезболяващо, затова се е продавал в аптеките дори без рецепта), а отдушник, терапия, способна да облекчи страданията. Знаменитият лозунг: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" също не е нито на Маркс, нито на Ленин, а на германския революционер Карл Шапер (1812–1870).

Роденият да пълзи не може да лети

Не, автор не е Максим Горки. Тя, разбира се, се съдържа в "Песен за сокола", но първенството не принадлежи на него. Значително по-рано се среща в баснята на Иван Хемницер (1745–1784) "Селянинът и кравата". Баснята разказва за селянин, който оседлава крава, която "...падна под ездача... не е чудно: не се научи кравата да скача... И затова трябва да се знае: който родил се е да пълзи, той не може да лети".

Който не работи, не трябва да яде

Тази фраза не е измислена от болшевиките. Те просто най-много са я повтаряли, затова и авторството се приписва именно на тях. Но трябва да се отбележи, че тя влиза във Второто послание на апостол Павел към солунците: "Ако не иска някой да работи, той нито да яде".

Държавата – това съм аз

Приписва се на знаменития френски крал Луи XIV. Кралят Слънце бил произнесъл тази фраза през 1655 г. на заседание на парламента. Но това не отговаря на истината – от публикувания протокол от споменатото заседание на парламента е видно, че кралят не е казал нищо такова. Някои изследователи предполагат, че за първи път я казва английската кралица Елизабет I (1558–1603).

Здрав дух в здраво тяло

Тази фраза, толкова позната от детството, е една от най-ярките в серията "дърворезба на текста". Римският сатирик Ювенал, на когото всъщност тя принадлежи, е вложил в нея точно обратния смисъл. В своята 7-а сатира той пише, че "трябва да молим боговете за това духът ни да бъде здрав в здраво тяло...", въз основа на което е създадена известната римска пословица "Mens sana in соrроrе sano – avis rаrа" – "Здрав дух в здраво тяло – рядък късмет".

Целта оправдава средствата

Този девиз се приписва на йезуитите. Но в действителност знаменитият йезуит Ескобар-и-Мендоса е казал буквално следното: "Целта съобщава специфичната ценност на деянието и в зависимост от добрите или лошите цели деянията се делят на добри или лоши", което не е същото. Самите йезуити официално не са подкрепяли възгледите на Ескобар. Дадената фраза е приписана на йезуитите от Блез Паскал в "Писма до един провинциалист", но самата мисъл е изказана по-рано, например: "На когото е разрешена целта, са му позволени и средствата" (Херман Бузенбаум, "Основи на моралното богословие"). Между по-рано известните принадлежи тази на Овидий, при когото тя звучи така: "Exitus acta probat" ("Резултатът оправдава действието").

Колкото до известен девиз на йезуитите, за такъв следва да се признае "Ad majoren Dei gloriam" ("Към неповяхващата слава Божия" или "За все по-голяма слава на Бога"), известен като абревиатурата AMDG.

Няма човек – няма проблем

Традиционно се приписва на Йосиф Сталин. Но истинският автор на крилатата фраза е Анатолий Рибаков (1911–1998), който я използва в романа "Децата на Арбат" (1987). В това произведение Сталин я произнася във връзка с разстрела на военни в Царицин през 1918 г.: "Смъртта решава всички проблеми. Няма човек, няма и проблем". Впоследствие в своя "Роман-спомен" (1997) Рибаков пише, че самият той "може би от някого е чул, а може би сам е измислил" тази фраза.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати