26 Април 2024 г. Петък

Тайните на американския флаг

2011-11-20 09:10:18

До 1912 г. няма строг определен дизайн за знамето на Съединените щати. И по тази причина скрити в стари варианти на флага остават разнородни послания, превърнали се в символ на търсенето на идентичност. 

Предвид факта, че националният химн на САЩ на практика е вдъхновен от звездно-раирания флаг, лесно можем да си представим каква стойност има той за американците, пише BBC . Това е националното знаме на страната от 1777 година насам. А флагът, за който се пее в химна, е наистина огромен.

С размери 9 на 12,8 метра той е издигнат над форт „Макхенри“ по време на войната от 1812 година (наричана и Втората война за независимост). 15-те широки ивици и 15-те ярки звезди вдъхновят Франсис Скот Кий да напише текста на песента, която впоследствие се превръща в химн. 

Но през по-голямата част от 234-годишната история на знамето официален дизайн няма. И това дава простор на въображението без аналог в света по отношение на флага. Пред BBC историкът Ендрю Греъм-Диксън споделя, че липсата на стандартизация предоставя уникалната възможност всеки да изрази виждания, мисли и чувства чрез своя вариация на знамето.   
Основният символизъм на първия флаг например е появата на ново съзвездие, състоящо се от 13 звезди и 13 широки райета. Те отразяват броя на първите колонии на американска земя.

Многото звезди, формиращи заедно едно съзвездие, е явна демонстрация на единството в създаването на нова нация. След това към тях се добавят нови звезди – всяка, символизираща нов щат, станал член на съюза.

Никога (преди 1912 година) обаче не е имало строго определена форма на въпросното съзвездие. На различни флагове то е изобразявано като голяма звезда или кръг. Или пък звездите са били подреждани в редици. Някои пък замествали звездата с инициалите на съответния щат. 

По време на Гражданската война флагът е ярка илюстрация на разделението между Севера и Юга в този турбулентен период от американската история.  „Момчетата от Зелената планина“ е прозвище на военен отряд от Вермонт. Майка на един от войниците решила да изрази гнева си срещу Юга чрез флаг, станал емблема на отряда. На него има само 20 звезди, а не 36. Така било направено нещо, което Ейбрахам Линкълн изрично настоял да не се прави - премахнати от американското знаме по време на войната били вражеските южни щати.

Предполага се, че майката е загубила син или синове в конфликта и била непреклонна. „Не, тези са вън! Няма да включа тези звезди в знаме, което аз правя“, категорична била жената.  На юг също използвали националния флаг за изразяване на личните си убеждения. 

Скоро след войната в тази част от страната голяма популярност набират флагове, в които звездите на всички щати са така подредени, че реално да образуват бойния знак на южните сили (Конфедерацията). Може и да бяхме принудени да сме част от Съединените щати, но ние продължаваме да сме южняци!“.

Така стигаме и до прословутия флаг вдъхновение за националния химн. През 1813 година Съединените щати отново са във война със своя доскорошен колониален владетел. Очаква се атака на британската имперска армия край Балтимор.

Тогава главнокомандващият местните въоръжени сили издава заповед над форт „Макхенри“ да се развее „толкова голямо знаме, че британците да го виждат отдалеч“. Командирът се надявал, че освен стъписване на врага, знамето ще вдигне духа на жителите на Балтимор и войниците.

На шивачката Мери Пикърсджил и нейните помощници са необходими седмици, за да ушият грамадното знаме от вълнен плат (заемащо площ от 115,2 кв. метра). А то с течение на времето става безсмъртно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати