Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 28
Начало arrow България arrow За всичко "Борисов е виновен", и то за 1500 евро

За всичко "Борисов е виновен", и то за 1500 евро

  Print E-mail
2011-11-19 11:46:12
източник: dnes.bg

Боравещите с евросредства са изложени на съблазънта като поповете, смята премиерът Бойко Борисов. 

Той защитава тезата, че служителите във ведомства, които работят с европейски средства, трябва да получават по-високи заплати, тъй като са изложени на изкушението да се поддадат на корупция. 

Това става ясно от публикуваната стенограма на правителственото заседание в сряда при обсъждането на точката за заплатите в бюджетните организации. 

Тогава възниква спор между министрите Томислав Дончев, който настоява за по-високи заплати от другите чиновници, а според вицепремиера Дянков работата с европари не била по-важна от други дейности. 

", включва се Борисов. 

Според него тези, които работят с евросредствата и по принцип с финансите, ежедневно решават проблеми в определени моменти за десетки или стотици милиони. 

"Те са всеки ден изложени на съблазънта да общуват с бизнеса, да общуват с външни, наши и всякакви фирми и именно там не случайно думата корупция най-често се споменава. Когато един човек работи там за 700-800 лева, както казва Павлова, а решава проблем за 15, 20 или 30 милиона лева, съблазънта е голяма", обяснява тезата си Борисов. 

"Да всички професии са важни. И санитарят ни е важен, защото в един момент, ако си в болница, той ти е най-важен. Нощес да дойде да ти даде водичка, примерно, той ти е най-важен. Искам вие да погледнете от камбанарията все пак на стимула към знаещите, към можещите, тези, които години наред са се готвили, учили. Всеки ли може да отиде, Дянков, да работи за европроекта?

Той посочва, че заплата му е 1500 евро срещу 240 – 250 – 260 хиляди евро на година на колегите му в Брюксел.

"И всички в държавата идват да се реферират с мене. Цялата отговорност! Ако паднат, ако станат, казват "Борисов е виновен" – и това, за 1500 евро. Както казва Дянков, той едва ли е в първите 150 човека в Министерството на финансите по заплащане. Това не е ли и обидно, и смешно, и неправилно? Аз бих искал на последното заседание на Министерски съвет, когато си отиваме, да вземем такова решение, че на следващия премиер, на следващите министри трябва да се вдигне заплатата""">"Затова, аз съм убеден, че тръгнем ли по плоскостта, че всички са важни – да, държавата е като човешкия организъм, и малкото пръстче ми е важно. Ако го нямаш, няма да е същото. Или палецът. Но и сърцето е важно и мозъкът е важен. Без едни просто организмът умира, а без другите вече куца, не му е добре, не му е комфортно да съществува. Има разлика дори и тук. 

Прав е Дянков – два, три, пет пъти, не може да е така, но ние не трябва да се мъчим на високоплатените, защото се предполага, че там са отишли най-най-подготвените хора в държавата, най-много учени, най-много знаещи и най-много качества придобили със стоене над книгите. Аз искам да стимулираме тези хора. Не може, тези хора са се учили, учили, градили, а другите през това време били на дискотека или се шляли в парка! 

Когато взима 5000 лева заплата, когато знае, че това може да го прави десет-петнадесет години и живее спокойно, знае, че после няма прокурор да му търси тези пари, нормалните хора (защото винаги има и авантюристи), но нормалните хора няма да се подведат", сигурен е Борисов. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?