29 Март 2024 г. Петък

Официално: Google влиза в музикална битка с Apple

2011-11-17 21:14:50

Преди повече от 18 месеца започнаха спекулациите, че компанията собственик на най-голямата интернет търсачка, се готви да пусне собствен музикален онлайн магазин. Това вече е факт – Google Music е реален продукт на разположение на клиентите.

И има една съществена отличителна черта в сравнение с доминанта iTunes и останалите подобни онлайн магазини, подчертава businessinsider.com. А именно – всеки изпълнител ще може да си създава лична страница, да качва и да продава парчетата си чрез Google Music.

Този подход е революционен, но със сигурност ще донесе много грижи, отчитат експерти. Google ще бъде изправен пред доста логистични кошмари. Ще трябва да осигури поддръжка за страниците на милиони търсещи слава музиканти.

Освен това ще трябва да следи за нарушаване на авторски права (като например пускане на кавър на парче без разрешение от автора) и други измами (мошеници могат да използват откраднати кредитни карти, за да „купуват” милиони копия от свои собствени изпълнения).

Всички песни ще са достъпни чрез операционната система Android и в интернет на адрес music.google.com.

Потребителите ще могат да си „споделят” парчета и през социалната мрежа Google+ с условието, че всеки приятел на собственика на споделения файл ще може да го изслуша безплатно поне веднъж.

Всички покупки ще бъдат запазвани онлайн на сървъри на Google, като ограничението за всеки потребител е за качване на 20 хиляди песни.

По повод притесненията, че само една от най-големите музикални компании е постигнала договорка с Google, се оказа, че в крайна сметка само една (Warner) не е подписала договор за предоставяне на правата върху изпълненията на своите клиенти.

Така, като за начало, Google Music ще предлага 13 милиона парчета, в това число и ексклузивно съдържание като концерти на Rolling Stones и нови песни на Coldplay.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати