19 Април 2024 г. Петък

ЕНП удари рамо на пенсионната реформа

2011-11-17 14:41:40

Пенсионната реформа, предложена от българското правителство, е похвална и смела стъпка към продължаване процеса на реформи в страната и балансиране на нейните публични финанси. 

Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕП) Джоузеф Дол, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Според него мерките за постепенно повишаване на възрастта за пенсиониране при навършване на 65 години за мъжете и 63 години за жените, започвайки от януари 2012 година, отразяват реално текущата икономическа и финансова ситуация в Европа. 

Усилията на България за реформи са в пълен синхрон с опитите на Европейския съюз да преодолее борбата с кризата и да предотврати бъдещи икономически кризи.

"Повишаването на трудовия стаж до 43 години за мъжете и до 40 години за жените е решителна и разумна мярка. Във времена на мрачни перспективи правилното решение е промяна на модела, а не генериране на допълнителен дефицит".

"По този начин българското правителство показва, че има политическата мъдрост да мисли не само за днес, но също така и за бъдещите поколения", каза в заключение лидерът на най-голямата политическа група в Европейския парламент. 

"Реформа като тази може и да е тежка за гражданите, но тя е необходима във времена, когато силни европейски икономики са изправени пред дефицит и висок дълг", смята Дол.

По думите му групата на ЕНП подкрепя фискалното благоразумие, основано на внимателни и практически реформи, които ще изведат Европа и нейните държави членки от кризата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати