29 Март 2024 г. Петък

9000 души са загинали при катастрофи в България за десет години

2011-11-17 07:46:27
През последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9 000 души или образно казано от територията на България е заличен град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот. Това съобщи БТА, като се позова на статистиката на НСИ. При катастрофи годишно има около 10 000 ранени.

Най-черна е била 2008 година, когато по пътищата в страната са загинали 1061 души. Най-много ранени е имало през 2006 г. - 10 215 души.

Обобщените данни до 8 ноември сочат, че загиналите при катастрофи тази година са близо 560 души. За миналата година жертвите на ПТП у нас са 775 души, а ранените са 8080.

Националната стратегия за подобряване безопасността на движението, приета през юли, броят на убитите при катастрофи трябва да намалее наполовина и да не надвишава 388 души през 2020 г. Ранените пък не би трябвало да са повече от 6300.

Независимо от значителния спад на жертвите през 2010 г., броят на загиналите у нас при катастрофи на 1 милион население - 102 души - нарежда страната ни далеч от държави като Англия, Швеция и Холандия, където смъртността при катастрофи е близо два пъти по-ниска.

Според статистиката на КАТ основните причини за тежките катастрофи с фатален край у нас са неправилните действия на водача (95%), нарушения на пешеходеца - (4 на сто), техническа неизправност на МПС - (0.5%) и лоши пътни условия - (0.1 на сто).

Ежегодно в резултат на пътнотранспортни произшествия по света загиват около 1.3 милиона души и още 50 милиона получават травми и стават инвалиди, сочат данни на СЗО. Пътнотранспортните произшествия са основна причина за смъртта на млади хора между 10 и 24 години. По прогнозни данни на СЗО към 2030 г. смъртността в резултат на катастрофи ще стане пета по значимост причина за смърт в световен мащаб с около 2.5 милиона жертви годишно и близо 100 милиона ранени.

През 2009 г. в рамките на Европейския съюз са отчетени загуби вследствие на катастрофи по пътищата в размер на около 180 милиарда евро.

Тази неделя ще бъде отбелязан световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Той е въведен през октомври 2005 г. от Генералната асамблея на ООН и се отбелязва всяка година през третата неделя от месец ноември.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати