20 Април 2024 г. Събота

"Липсващите" язовири глътнали доста средства

2011-11-17 07:44:23

Имам съмнения за злоупотреби за милиони покрай изчезналата документация на язовирите, обяви пред bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"Това е огромно имущество и е било обект на доста големи апетити", допълни той.

Няколко язовира в България "изчезнаха" заради липсващи документи на Агенцията по хидромелиорация.

Заради това Сметната палата отказа да завери финансовата ревизия на земеделското министерство и прати ведомството на Мирослав Найденов за наказание при финансовия министър Симеон Дянков.

Причината – в земеделието нямат никакви данни за това колко, какви, на каква стойност и в какво състояние се стопанисват язовирите и напоителните системи.

През 2006 година тогавашното правителство е решило всички съоръжения, свързани с напояване и отводняване, да се прехвърлят към новосъздадената агенция, обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

"До 2009-2010 година обаче това не се случва, т.е. активите съществуват, по тях се правят много неща – корекции на диги и язовирни стени, и всичко трябва да бъде осчетоводено и добавено като баланс към първоначалните активи", каза Найденов. Идвайки на власт, новият кабинет решава да закрие агенцията.

Когато се закрива тази агенция, се установява при приемането на активите, че цялата документация липсва. Ликвидацията става в началото на 2010 година.

 

"Прокуратурата още тогава е уведомена за случая и е образувала производство срещу неизвестен извършител, но на питане към прокуратурата от медиите какво е движението по случая не е получен отговор", каза Найденов.

Сред язовирите, за които липсва каквато и да е било документация, са "Ахелой", "Бели Лом", "Дяково", "Жребчево", "Порой", "Съединение", "Сопот", "Тракиец".

"Освен за язовирите, които изредих, липсват всякакви данни за 13 броя предпазни диги, 27 дунавски диги, 75 помпени станции, 354 корекции на реки и 401 отводнителни полета. Т.е. по тях са наливани доста средства. Казано иначе, допълнителните неща, които са вършени по тях, е трябвало да бъдат осчетоводени и добавени към баланса на съответните съоръжения. И когато липсва счетоводството, утре ние не можем да се върнем назад и да проверим къде са отишли парите, примерно за поддръжката и корекцията", обясни министърът.

Според него има основание за подозрения, че средствата, предвидени за ремонти в Изпълнителната агенция по хидромелиорация, са похарчени не по предназначение.

Директорът на финансовата дирекция в агенцията Мирослав Нанчев е един от заподозрените. Той е трябвало да съхрани и предаде на ликвидационната комисия целия архив от 2006 до 2009 година, посочи Найденов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати