24 Април 2024 г. Сряда

Загадъчни обекти в пустинята Гоби всяха паника

2011-11-17 07:42:20

Загадъчни обекти с гигантски размери, открити във вторник в китайската пустиня Гоби върху спътникови снимки на Google, предизвикаха паника сред медиите и сред интернет потребителите и продължават да са предмет на бурни обсъждания и догадки. Мнозина откриха в Китай и други обекти с неясен произход, пише РИА Новости.

Някои от откритите обекти се намират в района на езерата Лоп Нур (Lop Nur). Според The Guardian огромното правоъгълно съоръжение със сив цвят се оказало част от най-големия в света завод за производство на калийни торове.

В този район се намира и военен полигон, на който Китай е провеждал ядрени изпитания, затова някои обекти във вид на правоъгълници и кръгове може да представляват пускови ракетни шахти или цели за въздушни бомбардировки. Наблизо са разположени и обекти, които приличат на писти за излитане и кацане, пише The Guardian.

Освен това били открити загадъчни обекти, представляващи хаотично пресечени огромни бели линии. Точният произход на тези обекти и от какво са направени те не може да се установят от снимките. Някои интернет потребители се опитали да ги наложат към схемите на улици на големи американски градове, по-точно на Вашингтон, и твърдят, че Китай може да тренира върху тях в случай на бомбардировка на САЩ. Но тези доводи не изглеждат убедителни, според The Guardian.

Още един загадъчен обект е разположен до големи вятърни генератори, затова не е изключено той да представлява гигантска електростанция. Китай е инвестирал много средства точно в този начин на получаване на енергия, напомня изданието.

Официални представители на Китай се въздържат от коментари по повод произхода на обектите, а китайските медии препечатват информацията на чуждестранни източници. Много обекти са разположени в секретна военна зона, затова истината за тях трудно може да се изясни.

Търсенето на интересни и загадъчни обекти на космически снимки в Google е популярно развлечение сред интернет потребителите. 

При многократно увеличение на фотографиите може да се забележат разположени върху обектите самолети и обгорени автомобили, пише Утро.ру. Това още повече плаши интернет публиката, активно включила се в обсъждането, и поражда маса панически съобщения за скорошна атака на Китай.


Подкрепа на тази версия се намирала в това, че на няколко километра от рисунките се намира космодрумът Цзюцюан. Излиза, че това може да са схеми "земя-въздух" за ориентир на космически станции. Тази теория намирала доста привърженици.

 

Мнение изказва и кореспондентът на сп. New Scientist Пол Маркс. Той смята, че това са бази, на които се провеждат учения на китайската армия. Кръглият обект, приличащ на Стоунхендж, е мишена за тренировка на нанасяне на удари от въздуха. Изгорелите автомобили само потвърждават тази гледна точка. Глупаво е обаче да се разглеждат като карти на американски градове, твърди Маркс, тъй като ако имаше планове за атака срещу САЩ, то съвременните технологии разполагат с много по-удобни механизми.

През септември в Близкия изток учените откриха други тайнствени геоглифи. Тези древни съоръжения от камъни били фиксирани благодарение на новата спътникова технология за картографиране в Йордания. Според Дейвид Кенеди от Университета в Западна Австралия, само в Йордания те са повече от цялата Наска. "Освен това те покриват доста по-обширен район и видимо са доста по-стари", съобщава ученият и отбелязва, че тези геоглифи са на не по-малко от 2000 години.


Всички съоръжения имат общ дизайн във вид на кръг със спици, благодарение на което са получили наименованието "колела". Но в детайлите кръговете, с диаметър от 24 до 70 м, значително се различават.

Трудно е да се определи предназначението на съоръженията. Първоначално учените смятали, че тези обекти може да са остатъци от домове и гробища. Но Кенеди твърди, че това не отговаря на истината. 

"Възможно е в този регион да е съществувал някакъв култ, при който е било необходимо да се създават кръгли конструкции", казва ученият.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати