26 Април 2024 г. Петък

Канцлерът Меркел обвинена за еврокризата

2011-11-16 20:45:37

Германският канцлер Ангела Меркел получи упреците на някои от най-големите групи в Европейския парламент, че е виновна за задълбочаващата се криза в еврозоната по време на дебат в Страсбург за икономическото управление на съюза.

"Европа не работи, защото нейният телефон се намира в Берлин, а дуплексът му е в Париж", заяви харизматичният водач на европейските зелени Даниел Кон-Бендит. 

Лидерът на социалистите Мартин Шулц пък заяви, че Европа губи ценно време и пренебрегва проблемите на гражданите си, 23 млн. от които ще бъдат без работа през следващите две години, за да се опитва да променя Лисабонския договор за удобство на германския канцлер. Според него ЕС се е превърнал във Виенски конгрес, когато след поражението на Наполеон Великите сили определят съвременните граници на Европа. 

Водачът на либералите Ги Верховстад също призова да престане договарянето на европейската съдба между Меркел и френския президент Никола Саркози, тъй като пазарите вече не им вярват. 

Европейските консерватори дори стигнаха по-далеч, предупреждавайки за "фискална диктатура" от Париж и Берлин, а евроскептиците направо заявиха, че Германия доминира Европа, нещо срещу което са се пролели реки от кръв през двете световни войни. 

Дори водачът на мнозинството Жозеф Дол от ЕНП, в политическото семейство на която, членуват Меркел и Саркози, отправи упреци за недостатъчната решителност на Европейския съвет, в който заседават лидерите на Общността.

Тримата европейски президенти - на Съвета Херман ван Ромпой, на Комисията Жозе Мануел Барозу и на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, предупредиха по време на дебата, че кризата с еврото се задълбочава и че са необходими спешни и решителни действия, за да се спаси тя. 

Ромпой и Барозу обаче съществено се разминаха в начина, по-който трябва да стане това. Според Ромпой, който е и шеф на групата, натоварена да намери изход от кризата, заяви, че това трябва да е решение на 17-те страни, използващи общата валута, които имали пълно право да вземат самостоятелни решения за своето управление, независимо от останалите държави от ЕС. 

Ромпой призна, че се обсъжда отнемането на правото на глас на държави от еврозоната, които не спазват бюджетната дисциплина и настоя за хармонизация на данъчните основи и на някои социални дейности. 

Барозу декларира, че спасението на еврото не е в изключването на най-слабите държави от зоната, нито в изолирането на страните, които не използват общата валута. В същото време обаче той съобщи, че на 23 ноември Европейската комисия ще предложи два нови регламента за еврозоната, които ще циментират различията между държавите с евро и тези с национални валути. 

Първият регламент трябва да узакони наблюдението от страна на Брюксел на държавите, които са на спасителни програми като Гърция, Ирландия и Португалия. Според него Еврокомисията ще може да следи изкъсо как те изпълняват обещанията си за стабилизиране на държавните си финанси и да им налага мерки. 

Вторият регламент предвижда страните от еврозоната, които имат свръхдефицит да дават за одобрение националните си бюджети в Брюксел, преди да бъдат приети от националните им парламенти. Еврокомисията ще ги проверява и ще препоръчва промени, които депутатите ще трябва да гласуват допълнително, дори вотът в националните парламенти вече да е минал и бюджетите да са приети.

Барозу ще предложи и еврооблигации, на които в Брюксел се гледа като на последно спасение от задълбочаващата се дългова криза. Шефът на Еврокомисията настоя правителствата да уважават икономиката като част от задълженията си и да се консултират помежду си и с ЕК за всяка фискална мярка, която предприемат. 

"От кризата научихме, че ако нещата станат много зле, всеки данъкоплатец е засегнат, ако не от действията на своето, то на нечие друго правителство", заяви Барозу.

На 9 декември държавните глави и премиерите на страните от ЕС ще се съберат отново в Брюксел, за да търсят спасение от кризата. Този път те ще обсъждат и промени в приетия преди две години Лисабонски договор, които да узаконят засилената икономическа интеграция в ЕС. 

Междувременно новите правила за контрол върху националните финанси ще влязат в сила до две седмици, съобщи комисарят за еврозоната Оли Рен.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати