26 Април 2024 г. Петък

Лъчезар Иванов не бил в конфликт на интереси заради консултантския договор

2011-11-16 15:43:49
Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов не е в конфликт на интереси заради сключен от него консултантски договор със застрахователно дружество, но ще трябва да плати глоба между 1000 и 3000 лв. за това, че не е декларирал договора навреме. Това е решила комисията за конфликт на интереси.

Пред "Дневник" председателят на звеното Филип Златанов каза, че проверката е отнела 2-3 месеца, в нея са били ангажирани няколко юристи, които проверявали всичко, включително и неформалните контакти на Иванов(интервю със Златанов очаквайте в петък).

Комисията не е установила конфликт на интереси във връзка с договора на Иванов със застрахователното дружество "Евроинс" АД, както и нарушение за това, че докато е бил консултант на дружеството, е внесъл промени в закона за здравното осигуряване. Проверката е по искане на самия депутат, след като се появиха съмнения покрай взети от него 131 хил. лв. за извършени от него консултации към застрахователно дружество и охранителна фирма.

Иванов, който по образование е лекар и беше председател на здравната комисия в началото на мандата на ГЕРБ, е бил нает от "Евроинс" АД за консултант във връзка със застрахователни продукти, предназначени за Румъния, Македония и Европейския съюз. Това дружество е в една холдингова група с друго дружество, притежаващо лиценз за извършване надейности по здравното осигуряване - "Евроинс - здравно осигуряване".

В решението на комисията се посочва обаче, че Лъчезар Иванов не е свързан по смисъла на закона с фирмата в сферата на здравното осигуряване, тъй като няма договори с нея. Въпреки това комисията за конфликт на интереси е проверила дали по някакъв начин внесените от депутата промени облагодетелстват по някакъв начин здравноосигурителните дружества в България по принцип. И е установила, че измененията, одобрени от парламента по инициатива на Иванов, не създават преференции за нито един играч в тази сфера.

Измененията не създавали и каквито и да било правни последици за директно свързаното с Иванов дружество - застрахователното "Евроинс" АД.

Затова и комисията е заключила, че при Иванов няма конфликт на интереси. Ако беше установено такова нарушение, най-вероятно щеше да се наложи той да върне взетия хонорар. Сега ще мине само с глоба между 1000 и 3000 лв. за това, че не е декларирал навреме самия договор.

Пред "Дневник" Филип Златанов коментира, че за да бъдат сигурни в изводите си, юристите от комисията дори проучили дали в парламента в проверявания период изобщо е било внасяно и гласувано предложение, с което да се облагодетелстват застрахователните дружества.

Решението на комисията подлежи на обжалване пред административния съд в София.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати