Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 22
Начало arrow България arrow Лъчезар Иванов не бил в конфликт на интереси заради консултантския договор

Лъчезар Иванов не бил в конфликт на интереси заради консултантския договор

  Print E-mail
2011-11-16 15:43:49
източник: dnevnik.bg

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов не е в конфликт на интереси заради сключен от него консултантски договор със застрахователно дружество, но ще трябва да плати глоба между 1000 и 3000 лв. за това, че не е декларирал договора навреме. Това е решила комисията за конфликт на интереси.

Пред "Дневник" председателят на звеното Филип Златанов каза, че проверката е отнела 2-3 месеца, в нея са били ангажирани няколко юристи, които проверявали всичко, включително и неформалните контакти на Иванов(интервю със Златанов очаквайте в петък).

Комисията не е установила конфликт на интереси във връзка с договора на Иванов със застрахователното дружество "Евроинс" АД, както и нарушение за това, че докато е бил консултант на дружеството, е внесъл промени в закона за здравното осигуряване. Проверката е по искане на самия депутат, след като се появиха съмнения покрай взети от него 131 хил. лв. за извършени от него консултации към застрахователно дружество и охранителна фирма.

Иванов, който по образование е лекар и беше председател на здравната комисия в началото на мандата на ГЕРБ, е бил нает от "Евроинс" АД за консултант във връзка със застрахователни продукти, предназначени за Румъния, Македония и Европейския съюз. Това дружество е в една холдингова група с друго дружество, притежаващо лиценз за извършване надейности по здравното осигуряване - "Евроинс - здравно осигуряване".

В решението на комисията се посочва обаче, че Лъчезар Иванов не е свързан по смисъла на закона с фирмата в сферата на здравното осигуряване, тъй като няма договори с нея. Въпреки това комисията за конфликт на интереси е проверила дали по някакъв начин внесените от депутата промени облагодетелстват по някакъв начин здравноосигурителните дружества в България по принцип. И е установила, че измененията, одобрени от парламента по инициатива на Иванов, не създават преференции за нито един играч в тази сфера.

Измененията не създавали и каквито и да било правни последици за директно свързаното с Иванов дружество - застрахователното "Евроинс" АД.

Затова и комисията е заключила, че при Иванов няма конфликт на интереси. Ако беше установено такова нарушение, най-вероятно щеше да се наложи той да върне взетия хонорар. Сега ще мине само с глоба между 1000 и 3000 лв. за това, че не е декларирал навреме самия договор.

Пред "Дневник" Филип Златанов коментира, че за да бъдат сигурни в изводите си, юристите от комисията дори проучили дали в парламента в проверявания период изобщо е било внасяно и гласувано предложение, с което да се облагодетелстват застрахователните дружества.

Решението на комисията подлежи на обжалване пред административния съд в София.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  Новини Днес над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Следобед ще има повече облаци над Източна и Северна България. Валежи не се очакват. След изминалите по-хладни дни, днес ще е по-топло. ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?