Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Март 21
Начало arrow България arrow Лъчезар Иванов не бил в конфликт на интереси заради консултантския договор

Лъчезар Иванов не бил в конфликт на интереси заради консултантския договор

  Print E-mail
2011-11-16 15:43:49
източник: dnevnik.bg

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов не е в конфликт на интереси заради сключен от него консултантски договор със застрахователно дружество, но ще трябва да плати глоба между 1000 и 3000 лв. за това, че не е декларирал договора навреме. Това е решила комисията за конфликт на интереси.

Пред "Дневник" председателят на звеното Филип Златанов каза, че проверката е отнела 2-3 месеца, в нея са били ангажирани няколко юристи, които проверявали всичко, включително и неформалните контакти на Иванов(интервю със Златанов очаквайте в петък).

Комисията не е установила конфликт на интереси във връзка с договора на Иванов със застрахователното дружество "Евроинс" АД, както и нарушение за това, че докато е бил консултант на дружеството, е внесъл промени в закона за здравното осигуряване. Проверката е по искане на самия депутат, след като се появиха съмнения покрай взети от него 131 хил. лв. за извършени от него консултации към застрахователно дружество и охранителна фирма.

Иванов, който по образование е лекар и беше председател на здравната комисия в началото на мандата на ГЕРБ, е бил нает от "Евроинс" АД за консултант във връзка със застрахователни продукти, предназначени за Румъния, Македония и Европейския съюз. Това дружество е в една холдингова група с друго дружество, притежаващо лиценз за извършване надейности по здравното осигуряване - "Евроинс - здравно осигуряване".

В решението на комисията се посочва обаче, че Лъчезар Иванов не е свързан по смисъла на закона с фирмата в сферата на здравното осигуряване, тъй като няма договори с нея. Въпреки това комисията за конфликт на интереси е проверила дали по някакъв начин внесените от депутата промени облагодетелстват по някакъв начин здравноосигурителните дружества в България по принцип. И е установила, че измененията, одобрени от парламента по инициатива на Иванов, не създават преференции за нито един играч в тази сфера.

Измененията не създавали и каквито и да било правни последици за директно свързаното с Иванов дружество - застрахователното "Евроинс" АД.

Затова и комисията е заключила, че при Иванов няма конфликт на интереси. Ако беше установено такова нарушение, най-вероятно щеше да се наложи той да върне взетия хонорар. Сега ще мине само с глоба между 1000 и 3000 лв. за това, че не е декларирал навреме самия договор.

Пред "Дневник" Филип Златанов коментира, че за да бъдат сигурни в изводите си, юристите от комисията дори проучили дали в парламента в проверявания период изобщо е било внасяно и гласувано предложение, с което да се облагодетелстват застрахователните дружества.

Решението на комисията подлежи на обжалване пред административния съд в София.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?