20 Април 2024 г. Събота

Спрат ли влаковете, Московски ще дири хеликоптери

2011-11-16 15:16:12

Все още не е ясна схемата, по която БДЖ ще реагира по време на жп блокадата, която предстои на 24 ноември при стачката на синдикатите в железниците.

"Най-вероятно ще се осигури допълнителен автобусен транспорт по време на стачката. Колегите от ръководството на дружеството обмислят вариантите, така че предполагам, че ще бъдат подготвени", коментира неуверено транспортният министър Ивайло Московски.

"Там, където и автобусният транспорт няма достъп, се надявам стачкуващите да проявят и те разбиране и да не допускат да се спират влаковете там, където няма алтернативен транспорт", призова Московски.

Пред Dnes.bg синдикалният лидер на железничарите към КТ "Подкрепа" Розен Зарков обаче бе категоричен, че те няма да осигурят движението на влакове по линии, по които гражданите нямат алтернатива.

"Ние ще се извиним на гражданите, но това е задължение на Министерството на транспорта, а не наше", коментира Зарков.

"Щом БДЖ преценява, че може да съкрати 150 влака и не допуска дублиращи линии, нека поеме отговорност за действията си", обясни той.

Зарков беше категоричен, че решението за стачка е твърдо.

"На 24 ноември ще спрем движението на всички влакове между 8 и 16 часа. Стачката може да продължи и много и малко в зависимост от преговорите", категоричен бе той.

 

"Ако няма алтернативен транспорт, освен железопътния, това означава, че трябва да осигурим хеликоптери, а такива не съществуват в момента", беше краткият коментар на министър Московски.

Стана ясно, че той все още няма разчети кои са районите, които могат да бъдат откъснати по време на предстоящата стачка.

Днес се разбра и че правителството все още не мисли за ново дружество, което да поеме функцията на железниците, защото БДЖ не е обявено в несъстоятелност.

Министърът няма информация и някой от кредиторите да е поискал от съда да бъдат запорирани сметките на дружеството.

За сметка на това служителите, които напускат и приемат условията на дружеството и приемат 6 заплати обезщетение, се увеличават всеки ден. Вчера те бяха над 300.

"Всеки си решава и си преценява", коментира Зарков.

Синдикалистът заяви, че няма как да посъветва никой от служителите какво да направи, особено след като днес става ясно, че по всяка вероятност пенсионната възраст ще се вдигне с година още от 2012 г.

„Какъв съвет да им дам, ето, има хора, които се пенсионират сега, и ме питат да останат ли, или да вземат малкото обезщетение“, попита Розен Зарков.

В същото време изпълнителният директор на дружеството Йордан Недев обяви днес, че синдикатите трябва да освободят всички помещения, които заемат в Централата на дружеството.

Те са имали двуседмично предупреждение за това, което е изтекло в понеделник.

Колегите са възмутени, коментира Дарков заповедта на Недев.

„Тя е разписана с аргумента „поради недостиг на стаи“. Какво става? Уж съкращаваме администрацията, пък не достигат стаи“, възмути се той.

По думите му това е показно на отношението, което има ръководството към работещите в железниците.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати