19 Април 2024 г. Петък

"Схемите 4" лови измамници, укрили 5 млн. лв ДДС

2011-11-16 13:46:34
Престъпна група, извършвала данъчни измами и ощетила хазната с над 5 милиона лева, е задържана при операция с кодовото име "Схемите 4", съобщи МВР.

При спецакцията, проведена на територията на София, Добрич и Варна, са задържани петима души, които според разследващите са част от престъпна група за данъчни измами, занимаваща се с търговия на зърно.

Петимата изкупували пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, кориандър и др., без да издават документи за това и съответно без да внасят дължимите данъци. 

За доказването на произхода на продукцията те използвали т. нар. "липсващи търговци" – фирми на името на хора с нисък социален статус, които нямали представа за декларираните сделки. 

Техните дружества нямат и техническите възможности за производството и търговията с подобна продукция. Фирмите липсващи търговци пък балансирали своите покупки и продажби и на практика не внасяли дължимото ДДС. 

Последното дружество по веригата, което извършвало доставки или се явявало износител за трети страни, внасяло искане за възстановяване на ДДС – данък, който на практика не бил внесен от предшестващите фирми във веригата. По този начин се избягвало установяването и плащането на дължим ДДС и корпоративен данък.

Само за периода от януари 2009 г. до март 2011 г. приблизителният размер на нанесените щети за републиканския бюджет е близо 5 111 000 лева, посочват от МВР.

Срещу един от участниците в групата е образувано дело за укриване на данъци. Той е бил пълномощник на едно от дружествата от престъпната схема и се е занимавал с намиране на "липсващи търговци" в Добрич.

На част от дружествата и на осем души, смятани за участници в схемата, се извършват ревизии и са наложени обезпечителни мерки. На едно от тях е запорирана селскостопанска продукция на стойност 500 000 лева. 

Разследването по случая продължава.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати