Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Юли 8
Начало arrow Политика arrow БСП и ДПС гласуват твърдо против Бюджет 2012

БСП и ДПС гласуват твърдо против Бюджет 2012

  Print E-mail
2011-11-16 13:39:49
източник: dnes.bg

"Коалиция за България" и ДПС ще гласуват против бюджета за 2012 година, обявиха в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел, убива реалната икономика. Нали вие обещавахте, че след лошата Тройна коалиция, ще увеличите приходите с 2 милиарда лева“, обърна се Станишев към управляващите.

Червеният лидер определи проекта за финансов план на държавата като "бюджетно упражнение" на ГЕРБ.

По думите му последиците от това ще са трудно оцеляване на икономиката, масови фалити, мизерия и безработица за хората, закриване на социалния характер на българската държава и покровителстване на сивия сектор.

"Приходите за следващата година ще са с 1 млрд. лв. по-малко от тези през 2008 г. Това са приходи не на европейска, а на африканска държава. Потреблението е още по-смазано, а доходите ще са бетонирани на мизерни нива. А преките чуждестранни инвестиции бележат още по-силен спад“, продължи с критиката Станишев.

Той отбеляза още, че въпреки „четири провъзгласявания, че кризата свършва“, икономиката на България е заплашена от рецесия, а здравеопазването ще се задъхва от недоимък.

 

В заключение Станишев бе категоричен, че в проектобюджета за 2012 година липсват други цели, освен по-нисък дефицит.

Според ДПС проектобюджетът е нереалистичен и кабинетът или трябва да го изтегли, или да го ремонтира основно между първо и второ четене, заяви от своя страна Йордан Цонев.

"Как ще се реализира икономическият ръст, при положение че през последните две години основният фактор на растежа е износът, а при настъпващата рецесия в ЕС едва ли може да се разчита, че износът ще запази своя темп“, посочи Цонев.

Той отбеляза, че не намира икономическо основание и за заложените инвестиции, както и за ръст на данъчните приходи.

„Това не е бюджет на финансовата стабилност“, категоричен бе Цонев.

От своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че заложеният ръст от 2,9% е нереален.

"Да се обсъждат параметри на бюджета, днес е нелепо, защото тези параметри ще бъдат променени в следващите 5-6 месеца, което каза и самият финансов министър. Там е заложен ръст, който не е реален. Не може да имаш заложен ръст 2,9%, при положение че целият ЕС има 0,6%. България изскача с космически висоти внезапно нагоре", отбеляза Сидеров.

Лидерът на РЗС Яне Янев определи бюджета за 2012 година като „най-консервативния“ за последните 22 години.

"Ние ще внесем повече от 50 конкретни предложения и искаме по тях да има реакция”, заяви от парламентарната трибуна Янев.

Той поиска образованието да стане стратегически приоритет за България, за да може страната да стъпи стабилно на европейския път.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?