29 Март 2024 г. Петък

БСП и ДПС гласуват твърдо против Бюджет 2012

2011-11-16 13:39:49

"Коалиция за България" и ДПС ще гласуват против бюджета за 2012 година, обявиха в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев и заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Финансовата стабилност е важна, но когато се обърне в самоцел, убива реалната икономика. Нали вие обещавахте, че след лошата Тройна коалиция, ще увеличите приходите с 2 милиарда лева“, обърна се Станишев към управляващите.

Червеният лидер определи проекта за финансов план на държавата като "бюджетно упражнение" на ГЕРБ.

По думите му последиците от това ще са трудно оцеляване на икономиката, масови фалити, мизерия и безработица за хората, закриване на социалния характер на българската държава и покровителстване на сивия сектор.

"Приходите за следващата година ще са с 1 млрд. лв. по-малко от тези през 2008 г. Това са приходи не на европейска, а на африканска държава. Потреблението е още по-смазано, а доходите ще са бетонирани на мизерни нива. А преките чуждестранни инвестиции бележат още по-силен спад“, продължи с критиката Станишев.

Той отбеляза още, че въпреки „четири провъзгласявания, че кризата свършва“, икономиката на България е заплашена от рецесия, а здравеопазването ще се задъхва от недоимък.

 

В заключение Станишев бе категоричен, че в проектобюджета за 2012 година липсват други цели, освен по-нисък дефицит.

Според ДПС проектобюджетът е нереалистичен и кабинетът или трябва да го изтегли, или да го ремонтира основно между първо и второ четене, заяви от своя страна Йордан Цонев.

"Как ще се реализира икономическият ръст, при положение че през последните две години основният фактор на растежа е износът, а при настъпващата рецесия в ЕС едва ли може да се разчита, че износът ще запази своя темп“, посочи Цонев.

Той отбеляза, че не намира икономическо основание и за заложените инвестиции, както и за ръст на данъчните приходи.

„Това не е бюджет на финансовата стабилност“, категоричен бе Цонев.

От своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров отбеляза, че заложеният ръст от 2,9% е нереален.

"Да се обсъждат параметри на бюджета, днес е нелепо, защото тези параметри ще бъдат променени в следващите 5-6 месеца, което каза и самият финансов министър. Там е заложен ръст, който не е реален. Не може да имаш заложен ръст 2,9%, при положение че целият ЕС има 0,6%. България изскача с космически висоти внезапно нагоре", отбеляза Сидеров.

Лидерът на РЗС Яне Янев определи бюджета за 2012 година като „най-консервативния“ за последните 22 години.

"Ние ще внесем повече от 50 конкретни предложения и искаме по тях да има реакция”, заяви от парламентарната трибуна Янев.

Той поиска образованието да стане стратегически приоритет за България, за да може страната да стъпи стабилно на европейския път.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати