28 Март 2024 г. Четвъртък

Хранителните навици, които зареждат с енергия

2010-07-29 11:21:37
Всички хора искат да са бодри, отпочинали и енергични, но за много от тях това е повече мечта, отколкото реалност. Не е чудно, че при днешния натоварващ и стресиращ начин на живот (понякога придружен от недоспиване и лоши хранителни навици) се чувствате буквално изцедени.

Умората ни съсипва физически и емоционално, обърква имунната ни система и ни прави податливи на болести, депресия и хронични заболявания. В нашите възможности обаче е да променим навиците си, да се заредим с енергия и да се чувстваме добре.

Известно е, че редовният спорт, справянето със стреса и пълноценният сън са основни фактори за преодоляване на умората. 

Установено е също, че хранителните навици влияят директно на енергичността и някои храни могат да зареждат с енергия за целия ден.

Яжте предимно продукти, богати на хранителни вещества

Оптималният енергиен метаболизъм (процесът, който превръща храната в енергия) изисква изобилие от витамини и минерали. Всяка клетка на организма може да отключи енергийния си потенциал с подходящо „гориво” доставено от храната. При дефицит на необходимите хранителни вещества се получава недостатъчен енергиен метаболизъм на клетките, което предизвиква умора и леност.   

Най-доброто средство срещу този процес е приемането на храни, чийто калории са наситени с много хранителни вещества.

Такива са зеленчуците, бобовите и зърнените храни, ядките, семената, плодовете и нетлъстите животински протеини.

Обработените тестени изделия и закуски, пържените и мазни храни, сладкишите и др. десерти ни дават много калории, но с ниско хранително съдържание. Това е причината да се чувстваме много по-свежи, когато се храним с натурални, необработени продукти. 

Приемайте храни с високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите прочистват организма от вредните химикали, които го натоварват и предизвикват умора и заболявания.

Те се съдържат в плодовете, зеленчуците и храните на растителна основа. Полезният ефект на антиоксидантите в натуралните продукти не може да се постигне с приемането на хапчета или обработени храни.  

Яжте ярко оцветени плодове като ягоди, малини, къпини, боровинси, диня, тъмно зелени листни зеленчуци като зеле, броколи и спанак.

Наблегнете на омега-3 киселините

Изследванията показват, че приемането на храни, богати на омега-3 киселини, подобрява настроението, паметта и мисловния процес, които са свързани с концентрацията и енергията. 

Старайте се всеки ден да приемате поне 1 продукт с тези киселини: риба, ленено семе, ленено масло, листни зеленчуци, орехи. Може и добавки с омега-3, като рибено масло, но те не бива да заместват консумацията на натуралните здравословни храни.

Зарежете диетата

Правите лоша услуга на организма си, ако диетата ви е синоним на „лишения”. 

Пълното лишаване от калории намалява метаболизма, тъй като организмът прави всички усилия да съхрани максимално енергията си. 

Затова хората на диета често изпадат в летаргия. По-лошото е, че със забавянето на метаболизма организмът изгаря по-малко калории, което забавя загубата на тегло. А при неизбежното възстановяване на приемането на калории веднага се напълнява.

За да поддържате енергията и метаболизма си на добро ниво поемайте необходимите за деня калории. 

Бавното, постепенно отслабване, постигнато с достатъчно калории и редовни физически упражнения, е най-добрият начин за поддържане на постоянно здравословно тегло.

Закуската трябва да е приоритет

Пропускането на закуската не е трудно и  създава илюзия за пестене на калории, но в дългосрочен план е вредно.  

Изследванията показват, че една пълноценна закуска не само задвижва метаболизма, но осигурява бодрост и добро настроение до обяд.

Вместо с обработени храни като понички, пасти, вафли, кифли, закусвайте с здравословни зърнени храни, пълнозърнест хляб с орехово масло и дори с останалата от вечерта супа.

Похапвайте между основните хранения

Равномерното зареждане на организма с храна през деня поддържа нивото на кръвната захар и енергията. 

При прегладняване кръвната захар спада и се появява чувство за умора и глад за вредни храни. Важно е закуските да са качествени, а не опаковани десертчета, които са много калорични, но не зареждат с енергия.
 
Организмът се зарежда дълготрайно с енергия от храни, съдържащи сложни въглехидрати, протеини и мазнини. 

Такива полезни вещества могат да се набавят от:  15 грама ядки и сушени плодове, кофичка киселото мляко с 2 чаени лъжички мюсли, 3 чаши пуканки с 1 лъжичка зехтин и малко морска сол, 5 пълнозърнести бисквитки с 5 малки морковчета и четвърт чаша хумус, половин чаша горски плодове с малко орехи или 1 ябълка с 2 лъжички бадемово масло.
 
Пийте вода за енергия

Добрата хидратация е много лесен и ефективен начин за поддържане на енергията. Организмът има нужда от много вода, за да функционира правилно. 

Не пийте витаминизирани води и енергийни напитки, които ви зареждат с излишни калории. Винаги дръжте под ръка бутилка с вода и изпивайте поне по 1 чаша на всеки 2 часа.

Намалете или напълно се откажете от алкохола

Тъй като алкохолът е депресант, той може да доведе до загуба на енергия. Няколко часа след приемането той може да подейства и като стимулант, който да наруши цикъла на съня и да причини умора на следващия ден. 

Ако сте свикнали вечер да се приспивате с питие или прекалявате с алкохола през уикенда, откажете се от тези навици и ще се уверите, че ще станете значително по-енергични.

Ако отвреме на време ви се допива някакъв алкохол изберете червеното вино заради съдържащите се в него антиоксиданти.

Употребявайте умерено кофеиновите напитки или изобщо се откажете от тях

След чаша кафе човек се чувства освежен, но в действителност това не е прилив на истинска енергия, а ефект, подобен на опиатите. 

Краткото освежаване преминава след преминаването на действието на кафето, организмът осъзнава, че не е получил истински енергиен източник и резултатът е поява на умора и глад обикновено    последвани от преяждане. 

Кофеинът може да се използва понякога като временен стимулант, например преди дълго шофиране или някаква спешна работа, но с него не трябва да се прекалява.

Зеленият чай също освежава, а освен това съдържа полезните антиоксиданти и аминокиселината теанин. 

Непременно включете в менюто следните енергийни храни:

1. Бадеми (или други ядки)
2. Aвокадо
3. Зеле, крес, спанак, броколи, карфиол
4. Елда или други зърнени храни като кафяв ориз, просо, щир
5. Ленено семе (смилайте го преди да го добавяте към ястията)
6. Зрял фасул или леща
7. Фурми (или други сушени плодове в умерено количество)
8. Горски плодове (ягоди, малини, боровинки, къпини)
9. Морски зеленчуци и водорасли
10. Соеви зърна 
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати