26 Април 2024 г. Петък

Момичетата ни не щат мачо, а подкрепящ ги мъж

2011-11-16 13:30:06

Идеалният мъж за 70% от българските момичетата е разбиращ, подкрепящ, умеещ да изразява чувствата си, и мъж, който се държи уважително с жените.

Това показват резултатите от изследването "Бариери пред равнопоставеността", обявени днес от Стоила Бонгалова, директор на Български фонд за жените (БФЖ).

Проучването проследява нагласите сред младите хора на възраст 14-19 години спрямо равнопоставеността между мъжете и жените и очертава образа на "идеалната жена" през погледа на момчетата и образа на "идеалния мъж" през погледа на момчетата.

Над половината от момчетата, участвали в анкетата, са посочили, че очакват от партньорката си да е "чаровна, умна, да умее да отстоява позициите си, да е разбираща и да се реализира в работата си", обяви Бонгалова.

По думите ѝ тези резултати показват, че образът на "куклата Барби", налаган през последните години, се отхвърля от младите хора.

Една пета от анкетираните момчета и момичета са заявили, че понякога се чувстват недооценени на основата пол.

"Девойките посочват, че в повечето случаи момчетата ги подценяват, смятайки ги за прекалено емоционални, наивни и по-слабо представящи се в различни сфери", отбеляза Бонгалова.

Според нея в България растат плахи и склонни към подчинение момичета, които нямат нагласата, че сами трябва да извоюват правата си.

Изследването е част от националната младежка кампания "Месец на равнопоставеността 16 ноември–10 декември", която се организира едновременно в 13 български града.

Сред планираните дейности в рамките на инициативата са обучителни семинари в училищата по въпросите за равнопоставеността между половете, форум-театри, кръгли маси с участието на деца, учители и родители, хепънинги и конкурси за есе и разказ, посочи Бонгалова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати