11 Май 2024 г. Събота

Дянков предупреждава за нова рецесия в Европа

2011-11-16 11:49:58

Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма и всички очаквания за 2012 г. са променени в посока надолу.

За това предупреди финансовият министър Симеон Дянков при представянето на бюджета за 2012 година в парламента. 

Той определи като основна задача за следващата година продължаване на досегашната политика на финансова стабилност.

Дянков изтъкна, че според икономическата прогноза на ЕК се очаква забавяне на растежа навсякъде в Европа.

"В тази си прогноза ЕК е благосклонна към България – очакваният ни ръст е ревизиран от 3,7 процента на 2,3 процента, като по този показател страната ни се нарежда на пето място", посочи финансовият министър.

Той отбеляза, че очакваната средна стойност на растежа за ЕС е 0,6%, а шест държави ще имат дори отрицателен ръст.

"Не трябва да допускаме рискове", каза министърът.

"От началото на следващата година ще сме в условия на действащ пакт за финансова стабилност и промените в закона за устройство на държавния бюджет ни поставят ограничения от 2 процента за дефицит и 40% за преразпределенията през бюджета, посочи още Симеон Дянков.

Той заяви, че фискалната цел е още по-консервативна – дефицит от 1,3 процента от БВП.

"Свиването на дефицита ще се постигне при запазване на същите нива на преките данъци. Очакваме постепенно възстановяване на вътрешното търсене и това да се превърне в основния двигател на растежа. Прогнозата ни е в края на 2012 г. инфлацията да е на ниво около 2,5%.

Финансовата стабилност е в основата на националната сигурност. Тази стабилност става все по-важен фактор в Европа", мотивира се финансовият министър пред депутатите. 

По отношение на пазара на труда се предвижда стабилизиране на броя на заетите. Прогнозата е безработицата да остане на нивата от тази година от 11,5%.

Планираният размер на приходите от около 29 милиарда лева, или 35,2% от БВП, което е увеличение с около 1 процент от тазгодишните нива.

Заложени са по-големи разходи за образование, за съфинансиране на европейски проекти, наука и култура.

"В бюджета за 2012 г. са предвидени различни източници на финансиране, което ни осигурява гъвкавост и устойчивост към евентуални външни шокове", каза Дянков.

Основните параметри, заложени в бюджета за следващата година са, ръст на БВП от 2,9 процента и дефицит от 1,3 на сто от БВП.

Заложеният размер за догодина на преките чуждестранни инвестиции е 2,8% от БВП.

Според проекта планираните приходи в републиканския бюджет са 17 029 228 100 лв.

От данъци се очаква да постъпят 15 388 000 000 лв., заплануваните неданъчни приходи са за 1 600 312 400 лв. От помощи, дарения – 40 915 700 лв.

895 735 300 лв. е вноската на България в Европейския съюз. 51 806 000 лв. е планираната субсидия за Министерския съвет, За МВР са предвидени 898 000 000 лв.

БСП, Синята коалиция и "Атака" вече се обявиха против бюджета за следващата година. Очаква се той да бъде приет с гласовете на независими депутати и евентуално с подкрепата на РЗС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати