26 Април 2024 г. Петък

Вместо от 2021 вдигат възрастта за пенсия още от 2012?

2011-11-16 11:48:37

Правителството ще предложи да се увеличи възрастта за пенсиониране с една година преди приемането на второ четене на бюджета на НОИ, коментира пред журналисти в парламента заместник финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му увеличението ще е от 1 януари 2012 г. и ще се отнася и за мъжете, и за жените. Промяната засяга около 15 хиляди души. В момента жените в България се пенсионират на 60 години, а мъжете – на 63.

Горанов поясни, че със социалните партньори са обсъждали през миналата година това увеличение да стане от 2021 г., но развитието на икономиката и плахата реформа са основание за тази решителна и сериозна стъпка.

 

“Ефективно увеличението на възрастта с една година от следващата година би засегнало само около 15-20% от хората, които би трябвало да се пенсионират“, посочи той.

Графикът от 2021 г. ще бъде изместен до началото на 2015 г., т.е. следващото ново увеличение на стажа за пенсиониране ще бъде от началото на 2015 г. – с четири месеца, обясни още Горанов.

Само минималните пенсии ще се вдигат от 136 на 145 лева от май или юни догодина. "Увеличението ще струва около 6 милиона лева на месец", изчисли още заместникът на Симеон Дянков.

Според червената депутатка Емилия Масларова решението за вдигане на възрастта за пенсиониране е прибързано и ще доведе до сриване на доверието в пенсионната система. Това  решение би било трудно аргументирано, това не са никакви икономии, това е просто извиване на ръце, коментира тя.

Още повече нека бъдем достатъчно честни – българите не получават толкова дълго време пенсия, колкото получават в страните членки на ЕС, защото живеем с няколко години по-малко от тях, добави Масларова.

Тя има друго предложение – да се увеличи максималният осигурителен доход и това са 100-150 милиона лева, които ще влязат в приходната част на бюджета. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати