19 Април 2024 г. Петък

Стратегията за интеграция на ромите била ялова

2011-11-15 20:15:30

"За пореден път пред българското общество бе представена поредната ялова стратегия за интеграция на ромите“, се посочва в декларация на „Евророма“ по повод националната среща за представяне и обсъждане на проекта за Национална стратегия за интегриране на ромите в България.

Според хората на Цветелин Кънчев положителният ефект от инициативата ще бъде нулев, „но за съжаление начинът ѝ на поднасяне и колосалните суми, заложени в нея, ще налеят допълнително масло в огъня на ненавистта и омразата спрямо ромското малцинство“.

 

"Хубаво е, че вицепремиерът Цветан Цветанов след толкова години най-после се съгласи, че не трябва да има омраза спрямо ромското малцинство. Но това щеше ли да бъде така, ако премиерът Бойко Борисов не го беше апелирал към обществото преди около месец?“, питат в декларацията си от "Евророма“.

В заключение хората на Цветелин Кънчев поискаха начело на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси да застане финансовият министър Симеон Дянков. В момента този пост се заема от другия вицепремиер в кабинета – Цветан Цветанов.

Самият вътрешен министър заяви по време на националната среща в понеделник, че темата за интеграцията на ромите вълнува както българското общество, така и представителите от ЕК.

"През последните две години ние заложихме на добрите практики, реализирани в страните от ЕС и консултации от Световната банка, която е наложила добри практики в Унгария и в Чехия", подчерта Цветанов.

Според образователния министър Сергей Игнатов пък, за да се постигне интеграция на ромите във всички сфери, усилията първо трябва да се насочат към образованието.

"Колкото и пари да се влагат, колкото и добра да е училищната политика, ако нямаме съдействието на родителите и на общността, всичките усилия ще отидат напразно", категоричен бе Игнатов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати