20 Април 2024 г. Събота

Вече има избор: гол скенер или претърсване

2011-11-14 21:30:55
Пътниците по европейските летища ще бъдат проверявани чрез "голи" скенери, след като Европейската комисия одобри днес правилата, при които ще става това. Голите скенери позволяват да се виждат неметални предмети. Въвеждането им започна след откриването на експлозиви в тока на обувката на един и в слабините на друг пътник, насочили се към САЩ.

Голите скенери представляват по-съвършена технология от металодетекторите, използвани днес, но тъй като работят чрез рентгенови лъчи и показват триизмерни детайли от тялото на проверявания, досега бяха блокирани в ЕС като опасни за здравето и нарушаващи правото на личен живот на пътниците.

След почти двегодишни преговори с Европейския парламент, който отказа въвеждането на новите скенери, сега Комисията се договори за условията за употреба, което ще позволи още от средата на декември те да бъдат монтирани на всяко европейско летище.

Качеството на изображението, което е като на медицинските апарати позволяват ясно на се виждат подробности от тялото на проверявания, включително анатомични подробности.

За да се гарантира личното пространство и достойнството на пътниците, основното изискване е хората, които ще гледат изображенията да се намират в отделно помещение от мястото на проверката. Освен това записите на изображението ще могат да се съхраняват само докато пътникът е на скенера, се казва в указанията, които ще бъдат публикувани в "Официалния вестник" на ЕС идната седмица.

Засега намерението за пълна анонимност на пътника е трудно осъществимо, тъй като само един от производителите на скенери разполага с подобна технология. Заради това Еврокомисията препоръча на властите в държавите членки да показват замъглено лицата на пътниците.

Хората, които по здравни, религиозни и други причини не желаят да преминават през триизмерния скенер, ще могат да поискат друг вид проверка. Европейската комисия съобщи, че тя ще бъде лично претърсване от член на летищния персонал. Заради здравните рискове от йонизиращите лъчения на хората с пейсмейкъри, протези, диабетиците на инсулин и бременните ще се предлага проверка чрез опипване.

Според доклад на полицията в Хамбург обаче новите машини дават твърде много грешки. Образите се размазват и при най-малкото движение, а скенерът се обърква от ципове, метални копчета и шипове.

Като част от кампанията срещу негативния имидж на новия летищен скенер, Брюксел промени даже името му и вместо "гол" занапред той ще се нарича "скенер за сигурност". Такива машини в момента се използват в Лондон и на летището в Амстердам, но те са били тествани и в Германия, Франция, Финландия и Белгия.

Привържениците им твърдят, че освен, че са по-сигурни, те ще намалят значително и опашките по летищата. Занапред пътниците няма да свалят обувките и коланите си, да вадят монети и да бъдат връщани неколкократно. Чувствително ще се подобри и сигурността на полетите, казват  те.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати