29 Март 2024 г. Петък

Живковизират пенсионната система, скочиха от ДСБ

2011-11-14 19:27:44

Правителството на ГЕРБ води политика на фалит и национализация на НОИ, вместо да предложи балансиран бюджет на осигурителната институция. Такава е позицията на ДСБ за проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г.

ГЕРБ прави живковизация на пенсионната система, защото пенсиите не зависили от вноските и отчисленията, а от решенията на правителството и в частност от настроенията на премиера и финансовия министър, подчертават тъмносините. 

Пенсиите на българските граждани остават неактуализирани, зависят не от индивидуалната вноска, а от решението на кабинета, а в същото време се предвижда единствено произволно и популистко увеличение на отделни видове пенсии, разясни Радан Кънев от националното партийно ръководство. 

За покриване на това повишение и преодоляване на по-ниската събираемост, пряката бюджетна субсидия към НОИ е увеличена с 37%, близо 2 млрд. лв., отбеляза той. Ако параметрите на общественото осигуряване догодина бъдат приети във вида, в който се предлагат, отговорността за пенсиите ще носят Бойко Борисов и Симеон Дянков, категоричен е Кънев. 

За 2012 г. се предвиждат над 190 млн. лв. по-малко приходи от осигурителни вноски, а само за 2011 г. дефицитът на НОИ се е задълбочил с 300 млн. лв. над планираното, подчертават от ДСБ.

Заетите лица са намалели с 60 000 само през първите 9 месеца на тази година и с над 300 000 от началото на управлението на ГЕРБ, каза още Радан Кънев. 

В момента най-силно са засегнати и ударени тези, които си плащат коректно вноските, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

Има дълбоко разминаване между мен и Дянков за динамиката на държавния дълг, отговори Костов на въпрос дали е доволен от обяснението на вицепремиера за планираното увеличаване на държавния дълг.

По думите му, ако се задейства буферът от 3,2 млрд. лв., това ще увеличи дефицита до 5,8 на сто. Как го нарича това Дянков – допълнителен буфер, попита Костов и призова финансовия министър на публичен дебат. 

Според лидера на ДСБ няма мотив и да се налагат допълнителни ограничения в бюджета заради влошаване на конюнктурата в Европа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати