20 Април 2024 г. Събота

Гръцкото правителство нареди: Стоп на стачката

2010-07-29 11:14:19
Гръцкото правителство нареди на протестиращите собственици на товарни камиони и цистерни да прекратят стачката и да се върнат на работа. Кабинетът издаде заповед за гражданска мобилизация, за да спре стачката и да върне на работа собствениците на товарни камиони и цистерни, обслужващи обществения сектор, и да извади страната от хаоса, възникнал през последните дни заради недостиг на гориво и стоки на пазара, пишат днес гръцките вестници, цитирани от БТА и АСН.

"Конфликтът между правителство и превозвачи е стигнал до краен предел, тъй като управляващи и стачкуващи не можаха да се разберат, а протестиращите отказват да прекратят стачката", отбелязва в. "Апогевматини".

Заповедта бе издадена на третия ден от обявяването на стачката. Решението бе оповестено от премиера Георгиос Папандреу. Превозвачите са против законопроект за либерализиране на транспортния сектор. Правителството прибягна до обявяване на гражданска мобилизация, за да се нормализира снабдавянето на страната с горива и продукти. Недостигът на бензин създаде огромни проблеми. Протестът доведе и до проблеми със снабдяването с хранителни продукти на островите и в други райони в разгара на туристическия сезон. Туропетарори и хотелиери също се оплакаха.

В. "Вима" пише, че "това е политика на употреба на сила от страна на правителството в транспортния сектор" и че от днес превозвачите трябва да излязат на работа, за да се нормализира снабдяването на пазара. Вестникът предупреждава, че кабинетът е отворил и други "горещи фронтове" в транспортния сектор, тъй като е обявил промени, които ще засегнат таксиметровите  превозвачи и градския транспорт,където се предвиждат сливания на компании и повишаване на билетите.    

Трудни решения се очакват и за обявената за приватизация компания на гръцките железници ОСЕ, тъй като експертите от ЕС и МВФ, които са в Атина, за да инспектират икономиката на страната, изисквали да бъдат предприети уволнения вместо премествания на хиляди служители, допълва изданието.           

В. "Врадини" пише, че собствениците на товарни камиони и цистерни плашат с блокади и че са решени да не се отзоват на обявената от кабинета гражданска мобилизация.

В. "Та неа" твърди, че правителството смята до края на годината да сложи край на така наречените затворени професии - монополни организации, които са в противовес с пазарната икономика, и ще прокара през парламента законопроекта, който ще реши проблема с освобождането на тези професии, за да може цените да паднат.  
Вестникът пише, че това е изискване и че  управляващите са поели ангажименти пред ЕС и МВФ за либерализация на пазара  в замяна на които Гърция получи финансова помощ под формата на заеми в размер на 110 млрд. евро.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати