27 Април 2024 г. Събота

Берлин разработва сценарии при излизане на Гърция от еврозоната

2011-11-14 07:30:21
Германското министерство на финансите разработва различни сценарии, за да подготви евентуално излизане на Гърция от еврозоната, в случай че новото правителство, което положи клетва в петък, се откаже изпълнява договорените с международните си партньори ангажименти за строги икономии и реформи, пише германското списание "Шпигел" в своята онлайн версия.

В рамките на основния сценарий

се предполага, че положението няма да се влоши прекалено много. Излизането на Гърция от паричния съюз дори би заздравило еврозоната в дългосрочен план след първоначален период на нестабилност, твърдят германските експерти. Те смятат, че валутният съюз би бил по-стабилен, ако в него не членуват най-слабите му членове.

Останалите страни членки от периферията на еврозоната като Испания и Италия ще продължат да срещат трудности, но ще имат повече възможности да решат проблемите си без допълнителното бреме на гръцката дългова криза.

Според оценката на германските експерти тези държави в момента може и да срещат трудности в осигуряването на пари, но за разлика от Гърция те не се намират на ръба на фалита.

Според лошия сценарий

последиците за еврозоната от излизането на Гърция от нея ще бъдат далеч по-неблагоприятни.

В този случай Италия и Испания ще се озоват на мушката на световните финансови пазари и разходите по техните дългове ще се повишат. Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) ще бъде принуден да осигури на тези държави свежи финансови средства.

За да приключи всичко успешно, този фонд трябва да бъде увеличен колкото се може по-бързо, така че да бъде в състояние да отпуска кредити до 1 трлн. евро.

Възможно най-лошият сценарий

Германските експерти разглеждат и възможно най-лошия модел. При него гръцката валута рязко ще се обезцени спрямо еврото. Това ще направи износа на страната по-конкурентоспособен, но негативните последици ще надделеят над ползите.

Гръцкият дълг ще продължи да расте въпреки предприетите до момента мерки, тъй като основната част от него ще бъде деноминирана в евро.

Кредитният рейтинг на страната незабавно ще бъде понижен и местните компании няма да имат достъп до пари, защото гръцките банки ще бъдат изолирани от международните капиталови пазари.

Много фирми ще фалират, защото задълженията им ще бъдат деноминирани в евро. Още повече гърци ще останат без работа.

Вътрешното потребление ще се срине, задълбочавайки допълнително икономическия спад.

На страната ще й бъдат необходими десетилетия, за да измъкне от този порочен кръг. Възможно е и други държави да бъдат повлечени в него, предупреждават германските специалисти. Хубавото е, че те смятат този сценарий за най-малко вероятен.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати