25 Април 2024 г. Четвъртък

Дянков вече ходи с оставка в джоба

2011-11-13 09:43:37

Демокрация е и мен протестите не ме притесняват. Правителството ще действа смело, за да осъществи реформите в страната. Това каза пред Нова телевизия финансовият министър Симеон Дянков по повод заканите на зърнопроизводители, железничари, полицаи, военни, учени да излязат на протести и стачки.
Зърнопроизводителите са недоволни от орязаните им 230 млн. лв. държавни субсидии. Първоначално те дори поискаха оставката на Дянков, но после се отметнаха.
Защо, след като зърнопроизводителите получават толкова големи печалби и от нас трябва да получават пари, запита министърът на финансите. "Цената на хляба през лятото не падна, тя зависи от тях. Като една благодарност не към мен или правителството, но към народа, те могат да кажат, че ще намалят цената на зърното, от там брашното, от там на хляба", каза още Дянков, пише Dir.bg

Полицаите заплашиха, че отново ще "пушат", но този път пред финансовото министерство. Те са недоволни от увеличението на осигурителния стаж с 2 години.
По повод заплахите на полицаите, че ще има масово пенсиониране финансовият министър съобщи, че над половината от щата в МВР е обща администрация, тоест те не са на пътя, те не спират коли, те не се борят с престъпници директно. Така че за тази част, според мен, няма смисъл те да получават същите обезщетения като излизат в пенсия както всички останали, заяви Симеон Дянков. За всички тях трябва да важи правилото, че техният стаж трябва да е по-дълъг отколкото е сега. Нашето предложение е от 25 на 27 години, което е вече одобрено от Министерски съвет и ще се случи от 1 януари следващата година, обясни министър Дянков.

Военните не са доволни освен и от отмяната на заповедта за изплащането на бонуси в системата. Председателят на Национален синдикат „Отбрана" Тодор Воденов заяви, че "хората са много ядосани".

„Ако правителството сега отстъпи за по-късното пенсиониране в силовите ведомства и обезщетенията, които получават при излизане в пенсия чиновниците в тях, то ще покаже, че е ляво правителство. Аз съм десен икономист и нямам място в ляво правителство" - заяви финансовият министър. "Залагам кариерата си на министър за този бюджет", заяви още вицепремиерът.

Относно повишението на най-ниските пенсии Дянков коментира, че разчетите ще станат ясни в средата на следващата седмица. Според него възможност за това може да даде по късното пенсиониране. Оказва се, че две трети от пенсиониращите се в момента са работили по 3-4 години допълнително, обясни Дянков. Друга възможност за намиране на пари според него е увеличение на стажа при ранното пенсиониране. Държавата налива всяка година по 2 млрд. лв. допълнително в НОИ, обясни министърът.
Вчера министър Тотю Младенов обяви, че за намаляване на натиска върху осигурителната система от догодина се предвиждат три мерки - от първи януари 2012 г. се увеличава осигурителният стаж с четири месеца и за мъжете, и за жените, в системите на МО и МВР се увеличава осигурителния стаж с 2 години, и третата мярка е даване на бонус за хората, които са навършили пенсионна възраст и са натрупали стаж, но остават на пазара на труда. Този бонус е много важен като стимул, за да се работи до по-висока възраст, каза Младенов.

Със сигурност и при по-консервативния вариант на Бюджет 2012 увеличението на минималната работна заплата се запазва на 290 лева, категоричен бе Дянков. Парите за здравеопазване, образование, наука и култура остават - всичко останало обаче е под въпрос, допълни финансовият министър и обясни изказването си със ситуацията в Европа и обстановката в Италия и Гърция.

Ето какво каза вицепремиерът по време на парламентарния контрол

Българската банкова система е най-стабилна в Европа и затова финансовият ни министър не се притеснява, че заради кризата в Гърция гръцките банки ще изтеглят авоарите си от България. Това обясни той в кулоарите на парламента.

Не, не очаквам такова нещо. Дори напротив - в последните четири месеца забелязваме обратния ефект, че много влогове влизат в България, влогове, които преди не сме имали и следователно те идват отвън, вероятно от Гърция. Така че колкото и да е странно това, че гръцката банкова система там в момента има известна нестабилност, хората трябва някъде да си държат парите. И те търсят по-стабилни банкови системи. Българската банкова система е всъщност най-стабилната в Европа в момента. Има най-голямата ликвидност в цяла Европа, каза Дянков.

Предвиденото увеличение на държавния дълг с 4,5 млрд. лева е буфер в бюджета при евентуално лошо развитие на ситуацията в Европа, а не за да се даде държавна гаранция за изграждането на АЕЦ "Белене". Ние 2012 г. трябва да се подготвим за плащане на еврооблигациите на Милен Велчев в януари 2013 г. - милиард и 830 милиона лева ни трябват за плащане на еврооблигациите. Нито има плащане или гаранция за АЕЦ "Белене", което твърди господин Костов - това е абсолютна глупост, нито държавна гаранция ще има за АЕЦ "Белене", нито пък от държавния бюджет, докато аз съм финансов министър, ще се харчи и стотинка. Така че това са празни спекулации, категоричен беше Дянков.

Финансовият министър каза, че засега не се налага допълнително орязване на проектобюджета за догодина, но ако се наложи винаги има откъде. Да. Винаги има възможност за повече съкращения. Аз смятам, че този бюджет е направен достатъчно консервативно, за да издържи. Неслучайно казах, макар че макропрогнозите казваха близо три процента, ние сме го изчислили на един процент. Досега нямаме основания да смятаме, че ще стане по-лошо от тази ситуация, обясни Симеон Дянков.

Бюджет 2012 ще мине в пленарната зала, беше категоричен Дянков в отговор на въпрос за това не се ли притеснява, че законопроектът ще бъде подкрепен само от ГЕРБ. Не само аз, а и всички финансови министри ако не им мине бюджетът, просто трябва да търсят друга работа. За мен същото важи. Бюджетът или се приема, или не се приема. Ако се приеме, се работи по него. Той ще се приеме, смята министърът.

Нетният баланс между получените от България средства от Европейския съюз и изплатените вноски от страната ни от 2007 г. до септември 2011 г. е положителен и е в размер на 4,5 млрд. лв., обяви финансовият министър по-рано по време на парламентарния контрол. Общият размер на финансовите постъпления от ЕС е около 7,7 млрд. лв., уточни той. От тях 2,4 млрд. лв. са получени от структурните и кохезионните фондове. Около 1,1 млрд. лв. са получените от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а около 2,3 млрд. лв. са възстановените суми от ЕС за директните плащания към земеделските производители. 1,3 млрд. лв. са получените и по предприсъединителните програми. Размерът на общата вноска на нашата страна в общия бюджет на ЕС е 3,3 млрд. лв. Симеон Дянков подчерта, че ще изиска и анализ на разходите, направени от държавната администрация, като командировки и други допълнителни разходи.

Финансовият министър не очаква подобрявяне на икономическата и финансовата обстановка у нас и в Европа през 2012 г., става ясно пък от стенограмата от последното правителствено заседание, разпространена днес. Пари за повече разходи на хазната няма, категоричен е финансовият министър. Думите му са провокирани от искания за допълнителни пари или отлагане на плащания. Сериозни дискусии е предизвикало решението за закриване на Агенцията за държавния резерв и прехвърлянето на функциите към различни министерства.

От две ведомства настояват техни задължения да се прехвърлят за догодина. Министърът на отбраната Аню Ангелов иска натрупаните неразплатени суми във Военно-медицинската академия да се разхвърлят за цялата 2012 г. И тъй като става въпрос за медицински дейности, които не се плащат от здравната каса и ще доведат до ограничаване на приема на болницата, премиерът Бойко Борисов и Симеон Дянков приемат искането му.

За правосъдното министерство обаче отсрочка няма. Според заместник-министър Христо Ангелов заради орязаните бюджети и за 2010 г., и за 2011 г. съдебната система е задлъжняла с над 14 милиона лева. Отделно от това дефицит са натрупали и местата за лишаване от свобода - над 21 милиона лева. Според Симеон Дянков, крайно време е в системата да се направи реформа. По думите му, много говорене имало за реформи, но реални промени той там не е видял. Така че повече пари няма откъде да вземем, отсича Дянков.

Що се отнася до прехвърлянето на отговорностите по запасите от резерва, военният министър Аню Ангелов се обявява против това военните да се превърнат в брокери. На нас ни се възлагат военно-временни запаси за храни, жито, жп релси, вагони, лекарства, които на практика са за седем и половина милиона българи, казва Ангелов. Тези запаси трябва да се опресняват почти всяка година. Това означава, че министерството, което тъкмо се е освободило и вече не е брокер при покупко-продажба на жилища, сега трябва да купува и продава жито на борсата, допълва Аню Ангелов.

източник: money.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати