26 Април 2024 г. Петък

Берлускони се оттегли

2011-11-13 00:01:30

Силвио Берлускони подаде оставка от премиерския пост в Италия.

Президентът Джорджо Наполитано прие оставката на министър-председателя и вероятно ще възложи на технократа Марио Монти да състави нов кабинет, съобщава Би Би Си.

Отеглянето на Берлускони идва, след като преди часове долната камара на италианския парламент прие плана за икономически реформи, предвиждащ увеличаване на ДДС от 20 на 21%, замразяване на заплатите в публичния сектор за две години, увеличаване на възрастта за пенсиониране, облагане на енергийния сектор със специален данък и др.

По-рано през седмицата премиерът загуби абсолютното мнозинство в долната камара при гласуването на отчета за бюджетните разходи на правителството за миналата година.

Addio, Silvio!

Оставката бе посрещната бурно от хиляди хора, които се стекоха по улиците на Рим още след новината за приемането на плана за икономически реформи. Те скандират "Чао, Берлускони" и развяват италиански знамена. Някои носеха плакати с текстове като "Чао, Силвио!", "Край на играта" или просто "Най-сетне!".

 

Пред двореца Квиринал оркестър и хор изнесоха импровизиран миниконцерт, изпълнявайки "Алелуя" на Хендел. "Тук сме, защото сме много щастливи, че Берлускони най-сетне се маха! Чао, отивай си у дома и повече не се връщай!", викаше един от участниците.

"Ще му направим малък кортеж, това ще бъде като бунга-бунга за нас", пошегува се лидерът на Виолетовия народ (опозиционно движение срещу Берлускони, зародило се в интернет – бел. ред.) Джанфранко Маша.
 
Пред Палацо Грациоли пък се събраха привърженици на Берлускони, които заявиха, че се чувстват като сираци и той е уникален и неповторим.

Самият Силвио Берлускони заяви, че е дълбоко огорчен от освиркванията, които го посрещнаха с викове "Клоун" при публичното му появяване след последното заседание на правителството. "Това ми причини много болка", е казал бившият премиер на няколко членове на ръководството на неговата партия.

Краят на най-дълго управлявалия премиер

Силвио Берлускони е най-дългогодишният министър-председател на Италия. В 17-годишната му политическа кариера, той е заемал поста три пъти.

През 2008 г. той дойде на власт с обещанието за съживяване на италианската икономика, но сега оставя страната със забавен растеж и огромен външен дълг в размер на 1,9 трилиона евро.

Управлението на 75-годишния медиен магнат премина под знака на множество скандали около личността му.

Срещу него се водят дела за корупция, финансова измама и злоупотреба с доверие и включително по обвинение за секс с непълнолетна проститутка – скандал, станал известен като "Рубигейт".

Привлече вниманието на медиите и с т.нар бунга-бунга партита – еротичен ритуал, при който млади момичета танцували без дрехи срещу заплащане.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати