25 Април 2024 г. Четвъртък

Наследството на нацистките експерименти

2011-11-12 17:07:00
Преди повече от половин век успокоителното талидомид (Thalidomide) е изтеглено от пазара, след като хиляди ползващи го майки раждат бебета с тежки увреждания. Сега много от тези деца са пораснали, но продължават да носят зловещия си белег и да изпитват все по-големи трудности с покриването на непрекъснато растящите сметки за здравни услуги, пише BBC. 

Не знаят защо са се родили с къси ръце, извити длани и без палци, но сега истината излиза наяве. И, изглежда, става въпрос за поредния потресаващо жесток нацистки експеримент. 

През 1958 година германски вестник разкрива, че мистериозната вълнà от новородени със сходни увреждания най-вероятно се дължи на широко популярното успокоително талидомид. Производителят Chemie Gruenenthal спира производството, а лекарството е изтеглено от пазарите в Германия и целия свят. Но непоправимите поражения вече са нанесени.  

Талидомид е силен седатив и много жени го взимат в ранна бременност, тъй като по предписание помага за облекчаване на сутрешното гадене. В същото време обаче те не подозират, че ефектът върху неродените им деца е опустошителен – крайниците не могат да се развият нормално, а в някои случаи това се случва и с очите, ушите и органите. 

Не се знае колко спонтанни аборта са били причинени от това успокоително, но е изчислено, че само в Германия над 10 хиляди бебета са били родени с увреждания, причинени от талидомида. Голяма част от тях са толкова засегнати, че не оцеляват дълго време. 

Днес са живи около 6000 жертви на седатива в близо 50 страни, сред които Великобритания, Япония, Канада, Швеция и Австралия. Едва наскоро испанското правителство обяви, че лекарството е било разпространявано и в Испания. 

Въпреки разкритията преди половин век талидомидът не изчезва напълно, тъй като според редица изследвания е много ефективен в определени случаи. 

В крайна сметка в някои страни пострадалите получават компенсации. Във Великобритания държавата и производителят дават по 40 хиляди паунда на година на жертвите на талидомида, посочва BBC. 

Но на много места такива компенсации или няма, или са в много малки размери. Половината от оцелелите са с обезщетения от Германия, достигащи до 13 500 евро годишно. В много случаи тези пари са крайно недостатъчни за нормален начин на живот за хората с увреждания.

В тази връзка все повече неправителствени организации провеждат кампании за по-високи компенсации. Прогресът е бавен, но всичко може да се промени драстично, ако една хипотеза бъде доказана – че не Chemie Gruenenthal е създателят на талидомида, както винаги се е твърдяло, а учени, работещи за нацисткия режим. 

Gruenenthal патентова талидомида в средата на 50-те години. Но щателно разследване в последните 2 години показва, че същото лекарство с марка Contergan всъщност е било собственост на френската фармацевтична компания Rhone-Poulenc още в началото на 40-те. А в този период компанията реално е под контрола на нацистите.

От разследването става ясно също, че Gruenenthal е част от поствоенна мрежа от германски учени и бизнесмени, които са с водещи роли при нацисткия режим.

Един пример – веднага след края на Втората световна война Gruenenthal наема д-р Хайнрих Мюктер за главен научен ръководител. Същият доктор е обвинен във военни престъпления в Полша, където извършвал медицински експерименти в концлагери. Има сериозни подозрения, че вследствие на тези експерименти са загинали стотици хора. 

„Наемането на някой като д-р Мюктер от страна на Gruenenthal е един от основните фактори по скандала с талидомида, върху които трябва да наблегнем”, коментира пред BBC Гернот Щраке, един от лидерите на групата на оцелелите в Германия. 

„Доколкото знам, никой германски правителствен представител не е коментирал официално вероятността корените на талидомида да датират от нацисткото време. И никой все още не говорил дали доказването на подобна връзка ще доведе до поемане на съответната по-голяма отговорност и респективно по-голяма компенсация”, допълва Щраке. 

Двама британци – Маркин Джонсън (директор на Британското обединение на жертвите на талидомида ) и професорът от Университета на Глазгоу Рей Стоукс са готови с цяла книга за успокоителното и проследяването му до нацистите. 

Джонсън споделя, че към този момент няма неоспоримо и категорично доказателство, че талидомидът е бил разработван и тестван върху затворници в концентрационни лагери. Но веднага добавя, че има доста категорични косвени доказателства, че лекарството е било тествано от нацисткия режим като част от програмата за търсене на антидот за нервнопаралитичния газ. 

За оцелелите хора с ужасни увреждания на крайниците животът, изпълнен с болка, страдания и трудности, е ежедневие. С напредването на възрастта те стават все по-зависими от помощта на другите. Докато накрая не станат напълно зависими. 

На 26 ноември голяма част от тези, които успеят да стигнат до Бранденбургската врата в Берлин, ще се включат в шествие до сградата на федералното канцлерство.

За да покажат, че са живи, и да почетат паметта на тези, които вече ги няма, и тези, които не бяха родени заради ужасния седатив. И за да поискат справедливост... 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати